Opvoedingsvragen

Eet mijn tweeling normaal?

Het is heerlijk om te zien hoe onze tweeling (5,5 maand) hun fruit en groentehapjes eten. Wat ik lastig vind is dit: het ritme van de fles is helemaal door de war door deze hapjes. Ik plan de hapjes tussen de voedingen is, maar ze willen nu minder drinken. Dat klinkt logisch. Hoeveel melk heeft een baby van 6 maanden eigenlijk nodig per dag? Wat is ‘normaal’? Ze drinken niet altijd hun flesje leeg.

Ze hebben nu het volgende schema:
– 07.00 uur: 1e fles: 210 cc
– 08.30 uur: slapen
– 09.30 uur: fruithapje
– 11.30 uur: 2e fles: 210 cc
– 12.30 uur: slapen
– 15.30 uur: 3e fles: 210 cc
– 17.30 uur: groentehapje
– 18.00 uur: slapen
– 19.30 uur: 4e fles: 210 cc + pap
– 20.00 uur: slapen
.

Je schema ziet er heel goed uit

Vooral fruithapjes worden meestal tussendoor gegeven. Overigens wordt dit ook vaak s’ middags gedaan. Groente krijgen veel baby’s of tussen de middag, of tijdens de avondmaaltijd. Dat je baby’s wat minder melk drinken is heel normaal. Rond de 6e maand zitten baby’s in een overgangsfase, omdat ze dan behoefte krijgen aan fruit en groente. En daarmee gaan ze ook automatisch minder melk drinken.

Fruit- en groentehapjes vullen een babybuikje snel

Zoals jij ook al aangeeft zitten babymaagjes van een beetje fruit of groente ook al snel vol. Maak je dus geen zorgen om je baby’s omdat ze minder melk gaan drinken. Dat zal de loop van het eerste jaar misschien nog minder worden. Zo’n 800 cc per dag is op dit moment een mooie hoeveelheid. Overigens geven baby’s meestal zelf wel aan of ze wat meer of minder nodig hebben. Blijft er een restje melk in de fles staan, dan heeft je kind echt genoeg gehad.

Let op de babyluiers

Een andere manier om te testen of je baby voldoende vocht binnenkrijgt is het nakijken van de luiers. Heeft je baby bij elke verschoning een plasluier, dan krijgt hij voldoende vocht binnen. Zijn ze droog, dan is het goed om flesjes vocht tussendoor te geven. Dat kan overigens ook een beetje water zijn.