Opvoedingsvragen

Mijn zoon huilt de hele nacht door

Wat moeten we doen om hem ´s nachts door te laten slapen? En hem overdag voldoende te laten slapen? We hebben een gezonde, levendige jongen van 5,5 maanden. Slapen is een probleem. Hij gaat rond 19.30 uur slapen en wordt dan meestal rond 24.00 uur wakker. En daarna om de twee uur. Na elke nachtelijke voeding valt hij wel weer als een blok in slaap. Het inslapen is erg problematisch. Hij krijst zeker een half uur, maar soms wel een uur voordat hij gaat slapen. Overdag is hij alleen met een rijdende kinderwagen te verleiden tot het doen van hazenslaapjes. Zomaar in zijn ledikant leggen leidt tot keihard krijsen zonder dat de slaap erop volgt. Tegen het eind van de dag gaat hij jengelen en soms zelfs langdurig huilen. 

Er zijn ‘wakkere’ kinderen

Er vallen me twee dingen op. Ten eerste schrijf je dat je zoontje om half acht gaat slapen en dan rond elf uur, twaalf uur wakker wordt en daarna alleen nog korte slaapjes maakt. En ten tweede schrijf je dat je zoontje overdag alleen heel korte slaapjes doet.

Een baby van vijfenhalve maand die overdag zo weinig slaapt kun je wel een ‘wakker’ kind noemen. Dat betekent dat je kind gewoon aan weinig slaap genoeg heeft. Sommige kinderen houden er daarbij ook nog een weekritme op na in plaats van een dag- en nachtritme. Dat betekent dat ze soms dagen achter elkaar heel wakker zijn, en dan ineens een dagje juist heel goed slapen. Jij als ouder hebt dan het idee: zie je wel hij kan wel slapen. Maar in feite is hij dan weer bijgetankt voor de volgende week, of soms zelfs twee weken.

Past dit bij jouw kind?

Herken je dit misschien? Je kind lijkt ook een pittig temperament te hebben. Hij wil niet zomaar in zijn bedje gelegd worden en kan behoorlijk gillen. Ook dat komt veel voor bij een ‘wakker’ kind. Zo’n baby wil vaak graag bij je zij overdag, gewoon om te ervaren wat er allemaal te ervaren is. Hij is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurt, en hij vindt het bijzonder moeilijk om zomaar in een bedje gelegd te worden. Stel je voor dat hij iets mist. Maar natuurlijk wordt hij toch wel wat vermoeider aan het einde van de dag, waardoor het jengelen alleen toeneemt.

Hou je kind actief en alert

Het kan helpen om je kind overdag af en toe flink actief en alert bezig te houden. Het is voor hem daarna soms gemakkelijker de overgang naar de slaap te maken. Het is niet raar om je kind dan te helpen met zo’n slaapje door hem in een wagen rond te rijden. Als je bijvoorbeeld inzicht krijgt in zijn dagritme, kun je ook ontdekken op welke uren hij het gemakkelijkste eventjes in slaap valt, al is het maar een kwartiertje. Je kunt er dan voor kiezen om juist dan samen op de bank of in een hangmat te gaan liggen, of met je kind even in de wagen naar het park te gaan. Hij zakt dan misschien net voldoende weg om er daarna weer beter tegen te kunnen.

Je kind maakt al veel slaapuren

Dit geldt voor overdag. Wat je probleem ’s nachts betreft valt me op dat je kindje vroeg in de avond al veel slaapuren maakt. Voor een wakker kind betekent dat in feite dat zijn hele nacht al in de avond plaats vindt. Als hij tegen elven, twaalven wakker wordt, heeft hij voldoende getankt, en zal hij daarna alleen nog maar wat ‘uitslapen’. En daarvan word je geregeld wakker natuurlijk. Wat je kunt doen is zijn nacht wat gaan verschuiven. Dit doe je door ervoor te zorgen dat hij in de avond niet langer dan 2,5 uur, tot 3 uur achtereen slaapt. Dan krijgt hij nog niet voldoende ‘diepe slaap’ om een hele nacht te maken.

Leg hem dus iets later in bed, of maak hem wakker rond tien uur, half elf voor een laatste fles bijvoorbeeld. De kans dat hij dan pas begint aan zijn nacht nadat je hem weer in bed hebt gelegd is dan veel groter.