Opvoedingsvragen

Hoe help ik mijn dochter met omrollen?

Ons dochtertje is nu 5,5 maand oud. Probleem? Zij rolt nog niet op haar buikje. Ze rolt ook niet terug. Wat kan ik voor spelletjes met haar doen om dit te stimuleren?

Omrollen kan lastig zijn

Kinderen vinden het vaak ontzettend lastig om over dat ene schoudertje heen te komen wanneer ze moeten gaan omrollen. Daar heb je ook even dat extra zetje voor nodig. En sommige baby’s zie je bijna denken als ze die hindernis tegenkomen: ‘Nou ja laat maar zitten’. Dat extra ‘zetje’ komt dan niet voldoende van binnenuit.

Je kunt je baby op een aantal manieren helpen

Je kunt je baby daarbij helpen door naast haar haar aandacht te trekken en bijvoorbeeld een leuk speeltje of een kleurig prentenboek zo neer te zetten dat zij eigenlijk moet omrollen om erbij te kunnen. Wat je ook kunt doen is een opgerolde theedoek achter haar ruggetje te leggen als zij bezig is met omrollen zodat zij niet meteen weer helemaal terug op haar rug rolt wanneer die schouder te moeilijk is gebleken. Je kunt haar ook af en toe een klein beetje helpen met dat laatste zetje. Zodra zij dan het succes heeft gevoeld zal het een tweede keer voor haar gemakkelijker zijn om zich in te spannen voor die moeilijke hindernis van de schouder.

Hou het in ieder geval leuk en gezellig

Zodra je baby voelt dat jij gespannen bent wanneer het haar niet lukt om te rollen gaat het plezier er helemaal van af en dat kan alleen maar tegen gaan werken. Probeer haar dus ook niet voortdurend te laten omrollen. Waarschijnlijk komt het vanzelf wel, en misschien wel op een moment wanneer jij er helemaal niet op bedacht bent. Heb je echter het gevoel dat er iets anders speelt en maak je je bijvoorbeeld bezorgd over haar ontwikkeling, neem dan voor de zekerheid even contact op met je wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan je precies vertellen hoe het met de ontwikkeling van je baby gaat.