Opvoedingsvragen

Onze baby slaap ’s nachts niet door

Onze dochter van 5 maanden heeft nog geen enkele nacht doorgeslapen. Zij slaapt overdag goed zelfstandig in en slaapt door zonder onderbreking. De avond en nacht is drama, ze wordt om de haverklap wakker, soms voor alleen een speen maar vaak ook ontroostbaar krijsen. Wij snappen het niet. We zijn overdag veel thuis dus ze krijgt weinig prikkels. Ze slaapt van 9:00 – 10:30 uur en van 12:30 – 14:30 uur. Soms zijn deze tijden een half uurtje later i.v.m. wakker worden om 6:30 of 7:00. En dan nog een powernap einde middag, heel soms slaat ze deze over omdat ze echt niet wil slapen. 

Wat zullen jullie moe zijn van al die doorwaakte nachten. In eerste instantie denk je bij een baby die niet goed wil slapen ’s nachts aan een omgekeerd dag- en nachtritme. In de baarmoeder hebben baby’s namelijk een omgekeerd ritme ontwikkeld, vanwege het feit dat je overdag beweegt en daarmee je baby lekker in slaap wiegt. Misschien heb je het ook wel gemerkt tijdens de zwangerschap dat je baby flink begon te bewegen zodra jij in bed ging liggen. Dan ontspant je baarmoeder zich en kan je baby alle kanten op.

Een omgekeerd dag- en nachtritme geeft soms een slaapprobleem

Dat omgekeerde ritme moet zich na de geboorte aan gaan passen aan het ritme van jullie. Dus niet overdag slapen, maar overdag meer wakker zijn en ‘s nachts langere stukken doorslapen. Het zou kunnen dat dit omgekeerde ritme bij jullie dochtertje inderdaad meespeelt, omdat je aangeeft dat ze ’s morgens anderhalf uur slaapt en ’s middags twee uur achter elkaar. Maar omdat ze daarnaast ’s nachts erg weinig slaapt, lijkt het erop dat jullie misschien ook een erg ‘wakkere baby’ hebben. Sommige baby’s hebben daardoor erg weinig slaap nodig.

Sommige baby’s slapen over het algemeen niet zoveel

Jullie schrijven dat het overdag rustig is thuis en jullie dochtertje weinig prikkels krijgt. Maar is ze overdag actief? Hebben jullie bijvoorbeeld het gevoel dat ze het heel fijn vindt om bij jullie te zijn, en van alles te zien en lekker veel te bewegen? Dat zou kunnen betekenen dat ze niet veel slaap nodig heeft, en dat ze door de slaapjes overdag al heel veel slaap te pakken heeft. Het zou kunnen dat deze twee punten samen zorgen voor veel onrust bij het slapen: omgekeerd dag- en nachtritme, plus een kindje dat niet veel slaap nodig heeft.

Baby’s wennen ’s nachts aan jouw reactie en rekenen daar ook op

Maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Een baby weet uit zichzelf namelijk niet dat ze ’s nachts moet gaan slapen, en reageert heel sterk op de ouders. Dus is het goed om in kaart te brengen wat jullie precies doen overdag wanneer je haar naar bed brengt, en wat jullie ’s avonds of ’s nachts doen wanneer ze naar bed gaat, en wat je doet als ze ’s nachts huilend wakker wordt. Het is mogelijk dat je baby aangeleerd heeft gekregen wat jullie doen als ze gaat huilen en daar dan ook op gaat rekenen. En soms betekent dat zelfs dat je steeds méér moet gaan doen om je baby te laten slapen. Ze rekent automatisch op jullie aandacht, en wil daarvan graag steeds een beetje meer krijgen.

Nieuwe slaapregels instellen, dat kost tijd en energie

Als je dat wilt veranderen, dan kan dat zeker, maar je moet daar wel veel energie in steken en een heel duidelijke aanpak met een vaste structuur inbouwen. Een aanpak die je zeker drie weken gestructureerd vol kunt houden. Dat is niet eenvoudig, en zeker als je heel erg moe bent is het lastig om heel gestructureerd te reageren als je weet dat je baby dit misschien niet meteen zal accepteren. Dan kies je soms liever voor de ‘snelle oplossing’, bijvoorbeeld van toch maar weer je baby in bed nemen, of toch maar een flesje geven hoewel ze dat niet nodig heeft… Je doet dat soms uit wanhoop omdat je zo moe bent, ook al weet je dat je daarmee het probleem voor morgen weer wat groter maakt. Daarom kan het raadzaam zijn de taken eerst zo te verdelen dat je in ieder geval om de andere nacht goed slaapt. Als je allebei ’s nachts wakker wordt, ben je ook allebei tegelijkertijd doodmoe. Het is voor een aanpak van het slapen heel belangrijk dat degene die ’s nachts babydienst heeft daar ook genoeg energie voor heeft.

Soms spelen eigen blokkades een rol bij het invoeren van een slaapaanpak

Ik raad jullie aan de slaapbrochure te bestellen via onze site, want daarin wordt je bij de hand genomen om de juiste aanpak voor jouw kindje en ook voor jullie zelf vast te stellen. Dat wat bij de buren helpt hoeft niet per se voor jullie het meest geschikt te zijn. Alles wat je kunt doen is namelijk ook weer afhankelijk van je eigen gevoel over die aanpak. En van eventuele blokkades die je in de weg kunnen zitten om iets te doen. Die worden allemaal toegelicht in de slaapbrochure: ‘Slaapproblemen de Baas’ (voor 6 euro als pdf te bestellen en voor 8 euro als papieren brochure).