Opvoedingsvragen

Hij overstrekt zich steeds meer

Vanaf de geboorte overstrekt ons zoontje zich al. Hij heeft een koemelkallergie en krijgt fysiotherapie. Ook is hij al bij een osteopaat en manueel therapeut geweest. Hij is nu 11 maanden en de laatste weken overstrekt hij zich weer heel erg. Als hij slaapt ligt zijn hoofd tegen zijn rug en hem verzorgen is een groot gevecht. Wat moet ik hiermee?

Door overstrekken worden de strekspieren te krachtig

Ik raad je aan contact op te nemen met je arts en fysiotherapeut om dit probleem te laten onderzoeken en aanpakken. Wanneer een kind zich blijft overstrekken wordt het voor hem steeds moeilijker om zijn buigspieren aan de voorkant van zijn lijfje goed te ontwikkelen. De rug-/strekspieren worden dan naar verhouding te krachtig, waardoor een kind zich steeds meer gaat overstrekken. Het is een soort vicieuze cirkel op zo’n moment. Ontspannen wordt dan ook moeilijk, maar ook met eten kan een kind last krijgen. Slikken is moeilijker wanneer je met je hoofd naar achteren ligt. Overstrekken kan ook invloed hebben op de ontwikkeling, omdat je bijvoorbeeld voor het kruipen en zitten ook je buigspieren moet kunnen gebruiken.

De kinderfysiotherapeut kan bij overstrekken adviseren

Je geeft zelf aan dat het verzorgen een ‘groot gevecht’ is. Dat is begrijpelijk omdat je ook daarvoor je kindje moet kunnen buigen. De kinderfysiotherapeut kan je adviezen geven over hoe je je kind dat zich overstrekt het beste kunt verzorgen. Zo is het mogelijk je kind uit die overstrekte houding te halen door hem op een bepaalde manier beet te pakken. Omdat ik pedagoog ben en geen arts kan ik verder geen adviezen geven over de aanpak van je kindje. Maar ik raad je zeker aan weer medische hulp en begeleiding voor je kindje te zoeken.