Opvoedingsvragen

Ligt mijn kleintje te lang wakker?

Ons zoontje is 9 weken. Wij merken dat hij erg veel baat heeft bij rust en regelmaat. Over het algemeen slaapt hij ’s nachts heel goed. Hij krijgt om 22.00 uur de laatste voeding en wordt rond 05.00 à 06.00 uur ’s ochtends weer wakker, krijgt zijn fles en gaat weer slapen. Meestal tot 09.00 uur. Dan aankleden, spelen en voeding. Daarna nog even spelen en als hij moe wordt weer naar bed. Nu gaat dat steeds lastiger. Hij slaapt nu maar 1 à 2 uurtjes. Moet ik hem dan uit bed halen of kan ik hem beter laten liggen in bed totdat hij weer eten krijgt? Het lijkt me dat als hij wakker is, dat hij uit bed kan komen. Maar als hij zo weinig slaapt ligt hij heel lang wakker voordat hij eten krijgt, is dat niet te lang voor zo’n kleintje?

Het temperament speelt een rol

Het is van een afstand eigenlijk niet te zeggen of je baby nu wel of niet in zijn bedje gelegd moet worden. Dat komt doordat ik niet weet hoeveel slaap jouw kindje nodig heeft. Daar zitten bij baby’s enorme verschillen tussen. Er zijn baby’s die bijna de hele dag slapen, en je hebt baby’s die al heel jong bijna de hele dag wakker zijn. Dat heeft namelijk ook te maken met het temperament van je kind.

Houd een paar dagen zijn ritme bij

In jullie geval valt me in ieder geval op dat je baby een goede nacht doormaakt. En dat betekent dat hij daarmee al behoorlijk wat energie opdoet. Het zou dus best kunnen dat je baby hierdoor zijn dag- en nachtritme zo heeft bepaald dat hij overdag langer wakker kan blijven dan jij verwacht. Wat je het beste kunt doen is een paar dagen lang zijn dag- en nachtritme bijhouden. Wanneer eet hij, wanneer wordt hij moe, hoe lang ligt hij dan in bed? Als je zijn behoefte daarin volgt merk je wat zijn eigen ritme is. Zo’n ritme verandert de eerste maanden nogal omdat baby’s bijzonder snel groeien en zich voortdurend ontwikkelen.

Heeft hij rode wangetjes?

Je loopt als ouders wat dat betreft voortdurend achter de ontwikkelingen aan. Wil je het ritme van je baby vastleggen, let dan op de signalen die hij geeft als hij moe is. Baby’s kunnen over het algemeen goed aangeven of ze moeten slapen. Je merkt dat ze dan in hun oogjes gaan wrijven, ze krijgen wat rode wangetjes en ze worden hangerig. In dat geval is je zoontje overdag aan slapen toe. Zo niet, dan kan het dus inderdaad best zijn dat hij een flinke tijd achter elkaar wakker is.