Opvoedingsvragen

Hij ligt de hele nacht wakker

Hoe doorbreek ik het slaappatroon van mijn zoontje? Hij is bijna 5 maanden en wij (of in ieder geval ik) hebben een probleem met slapen ’s nachts. Ik geef borstvoeding en overdag gaat het eigenlijk prima, en we hebben een redelijk ritme ingebouwd door te voeden als hij wakker wordt en als hij 1,5 uur later weer naar bed gaat. Hij slaapt dan meestal weer een uurtje en is dan weer wakker. Maar ’s nachts is het een bende: hij wordt rond 20.00 wakker voor de laatste voeding en slaapt door tot ’n uurtje of 02.00 uur. Na de voeding kan ik hem dan wel weer terugleggen, maar hij begint steeds vaker wakker te worden. Soms wel elk uur. Heeft hij dan echt honger, of is het iets anders? 

Past het ritme bij de leeftijd van je baby?

Misschien is het goed eens naar het ritme van slapen en eten te kijken en na te gaan of het wel klopt voor de leeftijd van je kind. Je schrijft dat je overdag je baby voedt als hij wakker wordt en als hij anderhalf uur later weer naar bed gaat. Dat lijkt me een vrij korte tijd voor een baby van 4,5 maanden. In deze leeftijd heeft je baby in ieder geval 5 keer in een etmaal een volledige voeding nodig. En dan heb je het over 5 x 160 tot 200 ml volledige zuigelingenvoeding of borstvoeding. Die hoeveelheid verdeel je over een etmaal, hoewel een baby die doorslaapt hiervoor echt niet wakker gemaakt hoeft te worden.

Overleg eventueel met het consultatiebureau

Nu mag je een borstgevoede baby op aanvraag voeden, dat ligt nu eenmaal verschillend per kind. Maar je kunt zelf wel nagaan hoe je voedingsschema eigenlijk is en of het voor jou ook werkt. Als hij eigenlijk niet hongerig is tijdens de voeding, dan gebruikt hij de voeding meer als ontspanningsmoment. Dat is ook heerlijk natuurlijk, maar als voeding niet echt nodig. Dus kijk er eens naar of je tevreden bent over het schema. Zo niet, overleg dan met je consultatiebureau over een eventuele aanpassing.

Hij slaapt ’s avonds al vijf uur achter elkaar

Wat de situatie ’s nachts betreft: je schrijft dat je baby zelf aangeeft dat hij wel om 8 uur wil gaan slapen, maar dan wakker is rond een uur of 1. En daarna wordt hij vaker wakker. Dat is een logische situatie. Je baby heeft dan namelijk vanaf 8 uur al 5 uur geslapen. En daarmee een stevige nachtrust achter de rug. Voor hem is het wel best zo, de dag kan weer beginnen. Zodra een baby meer dan 3,5 uur slaapt kunt je ervan uitgaan dat hij het grootste deel van zijn nacht gehad heeft. Wil je dus voorkomen dat je baby zijn lange nacht in de avond al maakt, dan moet je hem eerder wakker maken voor een laatste avondvoeding. Laat hem dan bijv. zeker niet langer slapen dan drie uur achter elkaar. Doe het liever iets korter, 2,5 uur bijvoorbeeld. Dus gaat hij om 8 uur slapen, dan zou ik de laatste voeding rond half 11, uiterlijk 11 uur geven.

Je kunt het slaapprobleem ’s nachts aanpakken

Overigens zijn het schema overdag en ’s nachts direct met elkaar verbonden. Verander je overdag iets, dan is de kans groot dat er ’s nachts ook andere dingen gebeuren. En omgekeerd werkt dat net zo. Ga je het slaapschema aanpassen, dan past een kind zich overdag ook aan.
Wil je meer weten over het aanpakken van slaapproblemen ’s nachts, dan raad ik je aan de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ te bestellen. Hiermee maak je een een aanpak op maat voor de situatie met je eigen baby.