Opvoedingsvragen

Hij slaapt overdag niet goed

Onze eerste kindje (14 weken) slaapt sinds 2 weken slecht overdag. Hij slaapt moeilijk in of wordt na 3 kwartier al wakker. Hij huilt niet hard maar jengelt rustig 1,5 uur door. We laten hem gewoon liggen omdat ik de regelmaat niet wil doorbreken, maar hij slaapt niet. Gevolg: hij is erg moe na een flesje en hij heeft weinig energie over om te spelen. Hij gaat sinds kort ook 3 tot 4 dagen per week naar zijn grootouders of gastouder. Wat kan de oorzaak zijn? Of wat zien we over het hoofd?

Er kunnen verschillende dingen meespelen.

Ik raad je aan om de volgende zaken na te gaan bij je kindje:

1. Hoe zit het met de voeding van je zoontje?

Krijgt je zoontje al een tijdje dezelfde hoeveelheid? Dan kan het zijn dat er in zijn behoefte aan voeding iets veranderd is. Veel baby’s hebben rond de drie maanden behoefte aan meer voeding. Als je borstvoeding geeft heb je die extra melk niet altijd meteen voorhanden. Het kan dan helpen je baby wat vaker aan te leggen. Ook bij flesvoeding kan je baby behoefte hebben aan meer voeding. Geef wat extra in de fles, je merkt dan vanzelf of hij dat graag wil hebben

2. De situatie is opeens anders

Je schrijft dat je sinds twee weken weer aan het werk bent. Dit kan voor een baby die gewend is aan de aanwezigheid van mama een overgang zijn waar hij even aan moet wennen. Zeker als hij daardoor nu naar opa en oma gaat is dat een andere omgeving met nieuwe impulsen. Dat is niet erg, alleen het kan verklaren waarom je baby overdag wakkerder blijft. Andere geluiden, andere geuren, door iemand anders verzorgd worden… dat maakt indruk op je kindje. Meestal hebben kleintjes een paar weken nodig om aan een nieuwe regelmaat te wennen.

3. Hij heeft een andere slaapbehoefte

Zoals je ook al schreef kan het zijn dat je baby een andere slaapbehoefte heeft overdag. Hij is nu waarschijnlijk zo oud dat hij ’s nachts misschien al goed doorslaapt. Als dat zo is, dan kan hij overdag met steeds minder slaapjes toe. Hij krijgt dan al een groot deel van zijn slaap in de nacht. Let goed op zijn gedrag overdag. Is hij echt nog niet moe als je hem naar bed brengt, dan kun je het een kwartiertje of half uurtje later eens proberen. Misschien is hij dan wel aan zijn slaapje toe. Iets schuiven met het slaapschema kan dan de goede oplossing zijn.

Observeer je kindje overdag gedurende een paar dagen eens goed. Noteer wanneer hij honger heeft, wanneer hij slaperig wordt (rode wangetjes of oortjes, in de oogjes wrijven, beetje hangerig worden) en wanneer hij juist heel wakker is. Na een paar dagen krijg je dan een goed beeld van zijn slaap- en eetbehoefte. En wijkt dat af van wat je tot nu toe aanbood, dan weet je hoe je zijn dagschema moet aanpassen.