Opvoedingsvragen

Ze is onrustig door de reflux

Onze dochter van 4 maanden. Ze is 5 weken te vroeg geboren. En ze heeft zware reflux. Ze is constant onrustig en bang dat haar voeding weer omhoog komt. We houden haar na de voeding dus een half uurtje rechtop zodat het kan zakken, waardoor ze soms in slaap valt. Nu is ze hier aan gewend geraakt en wil niet meer in eigen bedje slapen. Ze gaat jengelen en hysterisch huilen, soms zo erg dat ze bijna niet te troosten is. Dus we hebben haar eigen bedje maar even opgegeven; ze slaapt enkel op onze buik of in de box. De reflux is niet meer zo erg dus ik wil haar zo graag in haar eigen bedje leggen. Vreemd genoeg slaapt ze ’s nachts prima door. Ik wil graag de 3 R’s hooghouden, maar het lukt gewoon niet meer. Wat moet ik doen?

Een reflux is altijd lastig voor een kind

Het is heel lastig om een kind met een reflux op een prettige manier te laten slapen. Je hebt daar een slimme manier op gevonden door haar eerst een tijd rechtop te houden na de voeding. Dat ze dan in slaap valt is heel begrijpelijk. Met een vol buikje lekker tegen papa of mama aanliggen… dat is heel ontspannend en dus slaapverwekkend. Als ik het goed begrijp gaat het je vooral om het overdag slapen. Want ’s nachts gaat het heel erg goed. Wat dat betreft is het nodig om bij jezelf na te gaan hoe groot je het probleem eigenlijk vindt.

Zorg voor een strakke aanpak

Je kunt haar wennen aan een strikte aanpak van het slapen. Maar dat betekent wel dat je de strijd die ze met je voert op de koop toe moet nemen. En juist die strijd is lastig begrijp ik. Je schrijft dat je het wil proberen om haar weer in haar bedje te leggen. Proberen is echter een lastig woord. Want dat geeft in feite aan dat je een slag om de arm houdt. Als het niet lukt als je iets probeert… dan ga je weer iets anders doen… en dat is juist bij een aanpak van het slapen funest.

Je moet er voor de volle tweehonderd procent tegenaan gaan. Heel consequent zijn, niet bang zijn voor huilen en nog meer huilen of hysterisch huilen. Altijd dezelfde dingen zeggen en doen. Ben je op dit moment in staat om dat aan te gaan? Zeker drie weken lang? Dat is de vraag. Indien het antwoord volmondig ‘ja’ is, dan kun je starten met een slaapaanpak.

Je kunt een aantal dingen doen

Bijvoorbeeld met een vast ritueel, een aai over bol, welterusten zeggen, en dan gedecideerd weggaan. Even later weer terug komen, weer een aai over de bol en welterusten zeggen en weer weggaan. En dat moet je dan heel lang volhouden, net zolang tot ze wel in slaap valt. Wil je meer weten over deze of een andere slaapaanpak, bestel dan de brochure Slaapproblemen de baas.

Maar nogmaals: ga eerst goed bij jezelf na of je die strijd werkelijk aan wil gaan. Je kunt er namelijk ook voor kiezen de situatie zoals hij op dit moment is te accepteren. In dat geval moet je je er ook gewoon bij neer leggen dat de situatie even zo is als hij is. Dan kost het geen energie meer om allerlei aanpakken te proberen die uiteindelijk toch niet voldoende doorgezet kunnen worden.