Opvoedingsvragen

Ze heeft een slecht slaapritme

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze overdag en ’s avonds ook doorslaapt. En dus voldoende slaap krijgt? Ons dochtertje (5 maanden) slaapt overdag en ’s avonds heel slecht door. Ze is via keizersnede geboren en heeft altijd al veel gehuild en slecht geslapen. Inmiddels is ze behandeld bij de osteopaat voor haar nekje en krijgt ze sinds drie weken speciale voeding voor koemelkallergie. Ze gaat nu stukken beter, alleen slaapt ze nog steeds niet goed overdag. Ze zat natuurlijk vanaf het begin niet goed in haar velletje en we hebben haar vaak in slaap moeten wiegen en sussen, en ze sliep alleen op onze arm. Het inslapen is eigenlijk niet het grootste probleem dus, want meestal valt ze wel in slaap, maar ze slaapt heel licht en wordt heel snel weer krijsend wakker, ook al is ze duidelijk nog moe. 

Jullie zijn al goed op weg

Als ik jullie verhaal zo lees krijg ik de indruk dat jullie al heel hard op weg zijn naar een goed slaapritme. Je dochter heeft heel veel gehuild en problemen gehad met haar nekje. Bovendien had ze een koemelkallergie. Dat is nogal wat voor zo’n klein leventje. En het is fantastisch dat jullie de oorzaak voor haar vele huilen inmiddels gevonden hebben. Dat het huilen nu veel minder is geworden, hoeft echter niet meteen te betekenen dat ze ook meteen goed gaat slapen. Jullie hebben het al wel voor elkaar dat ze gewoon ’s nachts in haar eigen bedje gaat slapen. Dat is echt een grote vooruitgang. Bovendien slaapt ze overdag af en toe een uurtje.

Vergeleken met een baby die vanaf de geboorte geen problemen heeft ondervonden is het inderdaad wat weinig. Maar vergeleken met een baby die zoveel klachten heeft gehad die haar slaapritme verstoorden is het een grote winst. Probeer daarom niet te kijken naar wat er nog niet is, maar juist naar wat jullie al hebben bereikt. En zet de lijn die jullie hebben ingezet gewoon door.

Zet voor jezelf weer een nieuw doel neer

Wat is jullie volgende stap? Willen jullie dat ze ’s avonds gaat slapen, of overdag meer slaapt? Ze is erg prikkelbaar en snel weer wakker. Dus dat moet je meenemen als uitgangspunt. Ga er ook vanuit dat je als ouders nooit kunt bepalen dat je kind gaat slapen. Je kunt alleen bepalen dat ze in bed ligt en op welk moment en onder welke omstandigheden dat gebeurt. Je kind bepaalt of ze gaat slapen.

Maak een schema voor haar dat het beste past bij haar ritme

Verzorg altijd hetzelfde bedtijdritueel. Maar verzorg ook een ‘wakker wordt ritueel’. Altijd wanneer je haar uit haar bedje haalt doe je hetzelfde. Zorg ook voor zintuiglijke prikkels daarbij. Gordijnen open of licht aan, een liedje zingen of iets vrolijks zeggen, etc. Zo leert ze dat die bepaalde handelingen en prikkels horen bij het uit bed mogen.

Belangrijk is het verschil donker-licht

Dus zorg dat het kamertje donker is als ze nog moet slapen en licht als ze eruit mag. Mag ze er nog niet uit maar is ze wel wakker, verzorg dan een slaapritueel. Zo leert ze gaandeweg dat bepaalde gedragingen bij het slapen horen en andere bij het wakker zijn. Als slaapritueel zou ik niet meer doen dan een aai over de bol geven en zacht: ‘lekker slapen’ te zeggen. Als ze wakker is en huilt en je haar nog niet uit bed wil halen, ga dan heel snel weer bij haar kijken voor hetzelfde ritueel. Dit moet je vaak herhalen, want je kind moet leren door te ervaren.

Mocht het moeilijk zijn? Vraag dan de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ aan. Daarin staat hoe je je eigen aanpak kunt maken die in jullie situatie het beste kan passen.