Opvoedingsvragen

Mijn dochter trekt met haar hoofdje

Mijn baby van 3 maanden is iets te vroeg geboren. Gelukkig gaat het wel goed met haar. Ze huilt alleen wel erg veel en als ze huilt gooit ze haar hoofdje naar achteren, zodat je haar moeilijk kan vasthouden. Ze wil dan ook niet meer drinken. Ik weet niet goed wat ik daaraan kan doen.

Het klinkt alsof je baby zich aan het ‘overstrekken’ is

Dit komt wel vaker voor bij baby’s die veel huilen en bij baby’s die te vroeg worden geboren. Het heeft te maken met de ontwikkeling van de rugspieren en de buikspieren. De spieren aan de voorkant van het babylijfje zorgen ervoor dat je baby zich kan ontspannen, bijvoorbeeld in de foetushouding. De spieren aan de rugzijde van het lichaam zorgen juist dat je baby zich aanspant. Bij overstrekken gaan die rugspieren te strak staan. Hierdoor wordt het hoofdje een beetje naar achteren getrokken. Dit voelt voor je baby ook niet plezierig aan, waardoor hij meer zal huilen tijdens het overstrekken. Ook drinken lukt niet goed als je overstrekt bent, je kunt dan niet goed ontspannen slikken.

Overstrekken gaat soms niet ‘vanzelf over’

Omdat de rugspieren door het strekken steeds sterker worden, waardoor ze ook weer gemakkelijker aanspannen. Je komt dan in feite in een soort vicieuze cirkel terecht. Daarom raad ik je ook aan om met je baby naar het consultatiebureau of de huisarts te gaan en te vragen of ze hem even willen nakijken. Misschien adviseren ze specifieke ontspanningsoefeningen met je baby te doen. Soms wordt ook verwezen naar de de kinderfysiotherapeut.

Laat je baby ontspannen

Wat je zelf intussen kunt doen is je baby in de foetushouding in je armen nemen zodat hij zich kan ontspannen. Ook een draagdoek is plezierig, omdat je baby daarin ook al in de foetushouding ligt.