Opvoedingsvragen

Ze blijft maar huilen

Mijn dochter is 7 weken oud en is elke dag tenminste vanaf 17.00 tot 23.00 uur wakker. Soms heeft ze overdag goed geslapen maar het komt ook voor dat ze de gehele dag tot 23.00 uur wakker blijft. Ik geef borstvoeding en ze krijgt voeding om 18.00, 20.00 en 22.00 uur. We leggen haar na elke voeding boven in de wieg om te slapen. Ze huilt en zelfs na 40 minuten stopt dit niet. Ze is volledig wakker. Na de voeding van 22.00 uur valt ze wel in slaap en dan wordt ze wakker om drie of vier uur voor de nachtvoeding. Hierna valt ze wel vaak weer in slaap tot de volgende voeding ‘s morgens. We maken ons zorgen over de lange wakkere periodes. Kunt u ons aangeven hoe we dit moeten aanpakken

In de baarmoeder heeft je baby een omgekeerd ritme

Een baby van zeven weken oud is vaak nog niet volledig ingesteld op het dag- en nachtritme van de wereld om hem heen. In de baarmoeder hebben baby’s namelijk een omgekeerd dag- en nachtritme. Veel zwangeren merken dat ook. Als zij overdag bezig zijn wiegen ze de baby in slaap. Maar zodra zij gaan liggen is de baarmoeder ontspannen, krijgt de baby goed de ruimte en gaat bewegen. Dat kan heel lastig zijn, zeker als je tegen het einde van de zwangerschap een grote krachtige baby in je baarmoeder hebt. Het wordt dan moeilijk zelf in slaap te vallen.

In het begin zijn er ’s nachts meerdere voedingen

Dit omgekeerde ritme is er na de geboorte ook nog, daarom slapen baby’s nog niet meteen door ’s nachts. Bovendien hebben ze nog behoefte hebben aan meerdere voedingen op een nacht. Het duurt minimaal twee maanden voor een baby ’s nachts gaat doorslapen. Maar er zijn ook baby’s die er weken langer over doen. Geef je baby dus nog even tijd, zij is te jong om van een slaapprobleem te spreken. De kans is groot dat zij langzamerhand jullie ritme zal gaan overnemen.

De slaapbehoefte verschilt per kind

Overigens krijg ik uit je verhaal de indruk dat jullie misschien ook een baby hebben die wat minder slaap nodig heeft als andere baby’s. Niet alle baby’s hebben dezelfde slaapbehoefte. De meeste baby’s slapen na twee tot veertien maanden nog zo’n 14 tot 15 uur per etmaal, verdeeld over de nacht en slaapjes overdag. Maar er zijn ook baby’s die veel minder slaap nodig hebt, soms maar 10 uur in totaal. Je baby geeft zelf zijn slaapbehoefte aan.

Noteer wanneer je een voeding geeft

Het kan de moeite waard zijn uit te zoeken hoe het ritme van je baby op dit moment is. Je schrijft dat zij soms nog lang huilt als je haar in bed legt. Misschien is zij dan nog te wakker. Volg haar eigen slaapbehoefte eens een dag en nacht lang. Leg haar pas in bed als zij in haar oogjes gaat wrijven en aangeeft dat zij slaap nodig heeft. En noteer op welk moment je voeding geeft en wanneer je baby in slaap valt. Soms blijkt dat een kind zich erg tegen slaap verzet omdat hij net iets te vroeg in bed wordt gelegd. De bedtijden dan net iets verschuiven kan dan de oplossing zijn.