Opvoedingsvragen

Slaapt mijn baby te weinig?

Hoe krijg ik mijn dochter (12 weken) in slaap? Ze slaapt over algemeen goed. Na de voeding van 14.00 uur slaapt ze van 14.00-17.30 uur (verder slaapt ze gemiddeld 1,5 uur). Dan haal ik haar uit bed (voeden, luier, spelen, knuffelen) en als ik haar dan rond 19.00 uur weer in bed leg, wordt ze meteen verdrietig en blijft ze huilen. Op een gegeven moment (na 30-45 minuten huilen ondanks knuffels tussendoor) halen we haar uit bed en wil ze niet meer slapen tot de voeding van 22.00 uur. Soms geef ik haar nog wat borstvoeding beneden waarna ze even in slaap valt op schoot, maar na een korte periode toch weer wakker wordt. Na de voeding van 22.00 uur slaapt ze de nacht door tot 8.15 uur.

Het slaapritme van baby’s kan erg verschillen per kind

Sommige baby’s slapen bijna 20 uur per etmaal terwijl anderen al aan 10 uur genoeg hebben. Als ik het ritme van jouw baby bekijk heeft ze na 3 maanden al een mooi nachtritme. Ze slaapt iedere nacht zo’n 10 uur achter elkaar zonder nachtvoeding. Daarin haalt ze veel rust, waardoor ze overdag langer wakker kan zijn.

Het middagslaapje duurt naar verhouding vrij lang, als ze de andere slaapjes overdag 1,5 uur slaapt. En het is best mogelijk dat ze daarna ook meer energie over heeft om de avond wakker te blijven. Dat ze om 19.00 uur nog niet wil slapen kan daar direct mee te maken hebben. Vergelijk het maar met het ritme van volwassenen die op een vrije dag lang uitslapen. Voor hen kan het ook lastig zijn om dan ’s avonds op tijd in slaap te vallen.

Je kunt twee dingen doen
  1. Je kunt je aanpassen aan het ritme van je baby. In dat geval neem je het op de koop toe dat ze ’s avonds niet zo vroeg wil gaan slapen en ga je door met je huidige aanpak.
  2. Je kunt ook haar slaap-waakschema een beetje aanpassen, door haar bijvoorbeeld iets eerder uit bed te halen in de middag. In dat geval raad ik je aan om tijdens haar slaapje goed op haar te letten. Kinderen slapen afwisselend dieper en ondieper. Ligt je baby heel stil en voelt ze een beetje koel aan, dan is ze in een diepere slaap en raad ik je aan haar niet te wekken.

Voor kinderen is het heel naar om uit zo’n diepe slaap wakker te worden en het is ook lastiger om je kind dan wakker te krijgen. Het kan echter goed zijn dat ze vijf minuten later ineens wat roder is in haar gezichtje, iets warmer aan voelt en wat ligt te bewegen of kleine geluidjes maakt. Op zo’n moment is ze in een ondiepe slaap waar ze wel eenvoudig uit te wekken is. Op die manier maak je haar middagslaap dan eenvoudig korter, en zal ze ’s avonds eerder moe worden. Maar nogmaals, de keus is wat dat betreft aan jou.