Opvoedingsvragen

Is tv-kijken slecht voor een baby?

Mijn zoontje, 4 maanden, wil alleen maar naar het scherm van de tv kijken. Tablets en telefoons vind hij ook fantastisch. Ik draai hem vaak om. Toch draait hij zich direct terug. Is dit niet slecht voor de oogjes van mijn kind?

De prikkels van een tv fascineren baby’s

Een baby van 4 maanden wordt vaak door de prikkels die uit de televisie komen naar het beeldscherm ‘toegezogen’. Dat is geen kwestie van ‘leuk vinden’. Dat heeft meer te maken met het niet anders kunnen dan kijken naar al die wisselende beelden. Wat dat betreft is een baby niet de enige die door het beeldscherm wordt aangetrokken. Probeer maar eens een goed gesprek te voeren wanneer de televisie aanstaat. Je merkt vaak dat het gesprek langzaam verstomt en dat iedereen toch gaat zitten kijken naar wat er op het scherm gebeurt.

Een baby wil weten waar de geluiden vandaan komen

De combinatie van de beelden en het geluid zorgt ervoor dat de belangrijkste zintuigen waarmee je informatie opvangt (oren en ogen) onwillekeurig worden gebruikt. Je baby kan zich dus gewoon niet aan de televisie onttrekken als deze aanstaat. Ook al zet je hem achterstevoren, dan ziet hij de beelden niet, maar hij hoort ze nog steeds. En dus wil hij er toch weer naartoe kijken.

Te veel flitsende beelden zorgen voor onrust

Of het slecht is voor zijn oogjes zou ik niet goed kunnen zeggen. Maar het is niet goed voor een baby als je hem veel voor de televisie zet omdat hij al die informatie nog niet kan verwerken. De beelden flitsen erg en de geluiden zijn vaak hard en indrukwekkend. Dat is voor een baby gewoon veel te veel en te druk. De indrukken die hij krijgt kun je wel een beetje vergelijken met een kermis: flitsende lampen, veel herrie, praten door een microfoon van verschillende kanten, zwaaiende apparaten, veel mensen… het is voor eventjes wel leuk, maar niet langdurig.

Zet de tv uit als dit nodig is

Wat dat betreft zou ik je dan ook willen aanraden om je baby echt helemaal bij de televisie weg te houden. Wil je niet dat hij de beelden ziet, zet hem dan niet alleen achterstevoren maar zet ook het geluid uit. En liever nog, zet de televisie helemaal uit als je baby in de kamer is. Op die manier krijgt hij de rust die hij nodig heeft.