Opvoedingsvragen

Ze weigert de tuitbeker

Mijn dochtertje weigert al maanden om uit een tuitbeker te drinken. Melk of pap vind ik geen probleem. Maar het sapje in de ochtend en middag krijgt ze ook uit de fles. Ik probeer het al een aantal weken met een tuitbeker, maar die duwt ze weg. Nu zet ik een tuitbeker bij haar neer, verder niet. Ze pakt hem op en kijkt er vies bij. Drinken moet haar sowieso gegeven worden, want ze houdt de fles nooit vast. Ook nooit gedaan. Moeten we haar juist stimuleren om wel uit een tuitbeker of beker te drinken? Of gewoon het flesje maar bij haar neerzetten en kijken wat ze doet.

Geef de moed niet op

Het is jammer dat je er niet bij vermeldt hoe oud je dochtertje precies is. Omdat je aangeeft dat ze al maanden niet uit de tuitbeker wil drinken ga ik ervan uit dat ze inmiddels bijna een jaar oud is. Het is begrijpelijk dat je de moed bijna opgeeft met het uit een tuitbeker drinken. Toch zou ik je willen aanraden om haar niet alles uit een flesje te laten drinken. Het is niet goed voor de ontwikkeling van de mondspieren en van de kaak als een kind voortdurend uit een flesje blijft drinken. Als een kind uit een beker gaat drinken moet de mond andere bewegingen gaan maken en wordt de motoriek van de mondspieren versterkt. En die spierbewegingen zijn van belang bijvoorbeeld bij het leren praten.

Je kunt de tuitbeker ook overslaan

Je schrijft dat je dochter niet uit de tuitbeker wil drinken. Wat je kunt doen is je dochter meteen over te laten stappen op een gewone beker. De tuitbeker kan door een kind op een gegeven moment als een speeltje gezien worden. Kinderen beginnen er soms mee te zwaaien, of beginnen te bijten in de tuit. Er zijn veel kinderen die daarom het stadium van de tuitbeker beter kunnen overslaan. Als je je dochter meteen uit een gewone beker laat drinken zal ze in het begin misschien alleen maar ‘hapjes’ drinken nemen. Het is uiteraard goed om de beker in het begin zelf vast te blijven houden, zodat het drinken niet uit de beker gegoten wordt. Misschien zal het niet meteen lukken, maar blijf de beker steeds aanbieden.

Beperk de fles steeds meer, bijvoorbeeld tot bepaalde momenten van de dag. Op die manier went je kind er ook aan dat het drinken en de fles niet meer automatisch met elkaar verbonden zijn.