Opvoedingsvragen

Onze baby houdt ons wakker

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn baby in haar eigen bedje gaat slapen? Ik ben sinds een half jaar moeder van een prachtige dochter. Ze is, net als haar peuterbroer, geen slaapkop. Overdag doet ze een aantal hazenslaapjes en ’s nachts begint ze te spoken. Ze meldt zich om klokslag 03.00 uur voor een nachtvoeding (sinds een week de fles). Maar ook daarvoor en daarna wordt ze wakker en huilt ze. Haar laten huilen wordt moeilijk omdat dan ook haar grote broer wakker wordt. Die heeft ook slaapproblemen en slaapt bij ons in bed. Maar ons bed is echt niet groot genoeg om er nog eentje bij in te nemen. Ik heb de ‘hoop’ dat ik haar nog een beetje kan ‘opvoeden’. Dus ik ontvang graag tips! 

Bouw de nachtvoeding af

Wat je aangeeft is dat je al heel veel hebt getobd met slaapproblemen. Je oudste is een slechte slaper en slaapt bij jullie in bed. En nu slaapt de baby ook slecht. Wat je baby betreft: ze is in de leeftijd dat ze de nachtvoeding niet meer nodig heeft. Maar ze wordt er nog wel geregeld wakker voor. En dat doen veel baby’s samen met haar. Wil je het slapen bevorderen dan is het dus zaak de nachtvoeding te gaan afbouwen. Hoe minder ze went aan eten ’s nachts hoe gemakkelijker het voor haar wordt om dan ook niet meer wakker te worden.

De behoefte aan eten werkt als een extra ‘wekprikkel’. Vooral wanneer een kind in de periodes van REM-slaap zit wordt hij snel wakker van zo’n extra wekprikkel. In die periodes ligt een kind vaak ook wat te bewegen, ademt hij sneller, en bewegen de ogen onder de oogleden (Rapid Eye Movement). Een kind droomt dan ook. Zo’n periode komt meermalen per nacht voor. Het is dus heel begrijpelijk dat je baby ook daarna tijdens haar REM-slaap nog geregeld wakker wordt. Niet omdat ze honger heeft, maar omdat ze wel iets ‘lust’.

Eigenlijk kun je het vergelijken met de behoefte aan aandacht, een beetje liefde… Je kunt zo’n slaappatroon wel veranderen door de aandacht die je haar ’s nachts geeft steeds meer af te bouwen. Maar dat zal niet zo gemakkelijk gaan. Geen enkel klein kind denkt ’s nachts: ‘Och laat ik die arme mama eens wat rust gunnen en gaan doorslapen’. Je zult de baby dus moeten leren dat dingen op een bepaalde manier gaan. En ook dat leerproces kost drie weken. En bij je baby zit je weer met een andere blokkade. Haar broertje kan wakker worden en dan zit je met twee wakkere kinderen. Uit angst voor het wakker worden van de oudste ga je dus misschien steeds snel naar de baby toe om haar te troosten.

Maak een lijstje met blokkades

En daarmee houd je haar slaapprobleem keurig in stand. Jullie zitten met zijn vieren dus verwikkeld in een ingewikkeld systeem van blokkades. De enige manier om daaruit te komen is goed op een rijtje te zetten wat je precies doet om de oudste door te laten slapen en wat je precies doet om je baby te laten slapen. En daarnaast moeten zowel jij als je partner een lijstje maken met dingen waar je bang voor bent als je het slaapprobleem moet gaan aanpakken. Uit dat waar je bang voor bent blijken je blokkades.
Uit je verhaal haal ik in ieder geval al de volgende blokkades:

  • je bent bang dat je peuter ’s nachts wakker wordt.
  • je bent bang dat je baby ook in het grote bed moet nemen en daar is geen plaats voor.
Stel jezelf de vraag: Wil ik het probleem echt aanpakken?

Wil je een slaapprobleem aanpakken dat is het belangrijk dat je rekening houdt met dergelijke angsten, maar dat je er ook een oplossing voor bedenkt. Bovendien: ga nooit ergens op ‘hopen’ maar ga er vanuit dat je kind geen zin heeft om zijn gezellige slaapgewoonten op te geven. Dus wil je het veranderen dan komt er zeker veel en misschien wel duidelijk hoorbaar protest. Dat kost veel energie en doorzettingsvermogen van jouw kant, bovendien moeten jullie het beiden eens zijn met de aanpak, én moet je ervan overtuigd zijn dat je aanpak goed is.

Stel je zelf dus eerst de serieuze vraag: wil ik het probleem écht aanpakken? Heb ik er genoeg energie voor? En is het antwoord ja, start dan bij dat wat je nu allemaal doet en werk stapje voor stapje toe naar de ideale situatie. Steeds een beetje minder aandacht, steeds een beetje minder voeding.

Bestel de slaapbrochure

Wil je meer lezen over hoe je het kunt aanpakken, bestel dan de brochure ‘Slaapproblemen de Baas’.

Veel succes.