Opvoedingsvragen

Hoe verander ik haar slaapritme?

Hoe krijg ik een beter ritme? Mijn dochter van 4 maanden sliep de eerste 3 maanden veel in de wandelwagen. Of bij ons op de buik omdat ze zo onrustig was. Ze sliep ’s nachts wel goed. Sinds twee maanden slaapt ze wel in haar eigen bedje vanaf 19.00 tot 23.00, en dan krijgt ze laatste voeding. Het probleem is dat ze nu veel vaker wakker wordt. Vanaf 12.00 uur wordt ze praktisch elke twee uur wakker (ik kom dan even langs, aai over bol, speentje, etc.). Het duurt dan soms wel ’n uur voordat ze in slaap valt. Ze wilt ook vaak rond 07.00 niet aan de borst drinken. Ik houd een strakke volgorde: voeden, op schoot, in de box en bij vermoeidheid naar bed. 

Het slaapritme van je kind verandert constant

Het ritme van baby’s verandert nogal eens doordat ze groter worden en zich ontwikkelen. Bij jouw kindje is er nu een schema ontstaan waarbij ze ’s avonds vier tot vierenhalf uur slaapt. Daarna wordt ze wakker voor een voeding, slaapt nog door tot half 2. Dus dat is weer zo’n tweeënhalf uur. Ze heeft dan al een nacht van zeven uur gemaakt. Ze slaapt daar nog twee uur bij, en heeft dan een nacht van negen uur achter de rug.

Het is dan heel logisch dat ze niet zoveel slaap meer nodig heeft. Wil je haar patroon doorbreken, dan moet je ervoor zorgen dat ze in de avond niet meer dan drie uur achter elkaar slaapt. Want dan is ze nog niet aan haar echte nacht begonnen. Ze slaapt nu het grootste deel van haar nacht wel in de avond en heeft daarna nog maar een paar uurtjes extra nodig om weer klaar te zijn voor de volgende dag. En dat is nu dus al om half vier.

Pas haar ritme aan

Leg je haar dus ’s avonds om half zeven in bed, dan is het goed haar wakker te maken voor een avondvoeding rond half 10 en zeker niet later. Je kunt ook kiezen haar iets later in bed te leggen, zodat je de avondvoeding ook iets later kunt geven. Maar zorg dat er niet meer dan drie uur tussen zit.

Houd in de gaten hoe je baby slaapt

Merk je dat je baby nog erg vast slaapt op zo’n moment, dan is het goed om geregeld bij haar te checken hoe ze slaapt in de avond. Ga bijvoorbeeld elk kwartier eventjes kijken. Ligt ze heel stil, is ze een beetje bleek en voelt ze koel aan, dan is ze in een diepe slaap waaruit ze moeilijk wakker te krijgen is. Die slaap wordt echter afgewisseld met een droomslaap en daaruit kan ze wel heel snel wakker worden.

In een droomslaap ligt je baby te bewegen, soms trekt ze met armen en benen, ze ziet er wat roder uit en je ziet haar ogen onder haar oogleden heen en weer bewegen. Als je haar op zo’n moment uit bed haalt is ze vlug wakker en kun je haar een voeding geven.