Opvoedingsvragen

Vandaag voel ik me gewoon helemaal leeggelopen. Dat is wat de Coronacrisis met me doet. (15 april 20)

Hoelang zijn we nu al bezig met die Corona-aanpak? Ik merk dat mijn emmertje energie leeg raakt. Ik kom nergens meer toe, en dat is niet fijn als je een baby hebt. Hebben anderen dat nou ook? En hoe krijg ik mijn energie weer terug?

Tja wat je schrijft is wel herkenbaar. Na een maand afstand houden en binnen zitten zal de fut er bij veel mensen een beetje uitgaan. En als je een baby hebt is het leven sowieso al vermoeiend, want je moet steeds rekening houden met wat je kindje nodig heeft. Steeds weer die verschoning, die slaapjes, voeding… door het ritme van je baby word jij ook geleefd. Wat dat betreft wordt er van twee kanten aan jou getrokken: door je baby en door de Corona-situatie.

Soms helpt het om even gewoon toe te geven aan je vermoeidheid.

Het kan zijn dat je voortdurend aan het vechten bent tegen de uitputting. Dat werkt soms tegen je. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aantal uren dat je daadwerkelijk kunt slapen. Ben je veel wakker in de nacht? Dan maak je maar korte slaapjes, zodat je naar verhouding weinig diep slaapt. Ook dat kost energie. En overdag haal je dat misschien te weinig in. Wat dat betreft is het goed om het ritme van je baby te gaan volgen. Gaat hij slapen, ga dan zelf ook liggen. Ga niet snel even alles opruimen omdat je baby nu stil is. Want straks is hij weer van de partij en moet jij ook alle aandacht weer voor hem hebben. Dus gun jezelf die rust.

Iedereen verlangt naar de Corona-vrije periode.

Los van de aandacht die je baby van je vraagt is er de zenuw-vretende situatie rond Corona. Ik weet niet hoe dit ingrijpt in jouw omgeving. Je schrijft dat de Corona-aanpak je leegzuigt. Het kan natuurlijk ook zijn dat Corona je op meer gebieden raakt. Iedereen in Nederland heeft daar last van op een of andere manier. De mensen in de zorg of de mensen die Nederland draaiende moeten houden raken uitgeput. De gezinnen die thuiswerken en ondertussen hun kinderen lesgeven, maar ook ruzies sussen of spelletjes moeten verzinnen, raken ook vermoeid. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die met de ziekte zelf te maken krijgen. De maatregelen van de overheid grijpen ook stevig in. Allemaal willen we naar buiten, of onze familie knuffelen. Dat dat niet mag put ons uit. Dat kan bij jou ook meespelen.

Er komt gewoon teveel over Corona in het nieuws.

Wat daarnaast veel energie vreet is het feit dat we via de Social Media zoveel over Corona en de gevolgen daarvan te horen krijgen. Steeds komt er weer een nieuw probleem naar boven dat de aandacht vraagt. De vereenzaming van de ouderen, of van mensen die helemaal alleen wonen zonder sociaal vangnet. De psychische nood van mensen die hun dagelijkse structuur kwijt zijn. De recessie die als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt. Daar worden we allemaal helemaal niet vrolijk van. En ook dat werkt uitputtend. Dus een advies dat nu kan helpen: niet zoveel op Twitter of Facebook kijken. Het nieuws het nieuws laten. En je alleen maar op jezelf en je gezin richten.

Kijk naar de andere kant van de medaille.

Als je je energie weer terug wilt krijgen kan het ook helpen om jezelf te dwingen om naar de andere kant van de medaille te kijken. ‘Achter de wolken schijnt de zon’ is zo’n mooie uitdrukking of: ‘Every cloud has a silver lining’. Als je baby glimlacht, of je vinger vastgrijpt, dat kan al zo’n mooi momentje zijn dat je kunt indrinken. Maak foto’s en filmpjes van je kindje, masseer hem zodat hij heerlijk ontspannen wordt, of ga samen op de bank liggen luisteren naar muziek. Geniet van de zon als die naar binnen schijnt of van de bomen in de straat die weer bladeren krijgen. Luister naar de geluiden van je kindje en schrijf op wat hij allemaal brabbelt. Het zijn allemaal geluksmomentjes die je kunt vangen door eraan te denken. Of door ze op een klein papiertje te schrijven en dat in een potje te stoppen. Ben je daarna weer down of moe, open dan het potje en pak er zo’n geluksmomentje uit. Dat kan je net weer over de streep helpen en nare gedachten wegdrukken. En verder mag je jezelf allerlei dingen gunnen die je anders niet zou doen: een warm bad, een gezichtsmasker, lekkere bonbons… alle kleine beetjes helpen.