Opvoedingsvragen

Mijn zoontje slaapt niet door

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoontje van 8 maanden doorslaapt? Hij wordt vaak een paar keer per nacht wakker. Er is (voor ons) geen aanwijsbare aanleiding waarom hij ineens begint te huilen. We pakken dit aan door hem door te laten huilen en om de 20 minuten te gaan kijken. Hij huilt dan de volgende dag minder lang en na een paar dagen slaapt hij weer door. Alleen, na 1 tot 2 weken begon hij weer te huilen en konden wij ook weer opnieuw beginnen. Wat kunnen we eraan doen?

Structuur is belangrijk

Gewoon duidelijk structuur blijven geven en altijd op dezelfde manier reageren. Dat kun je het beste doen als je een baby hebt die geregeld huilt. Op die manier leert hij hoe jij op hem reageert als hij huilt, en dat geeft de meeste veiligheid. Ga er niet vanuit dat je baby nooit meer zal huilen wanneer hij op een gegeven moment door jouw aanpak tot rust is gekomen. In een tot twee weken kan er van alles gebeurd zijn.

Rond de 8e maand maken kinderen een ontwikkelingsfase door

Misschien is er een tandje doorgekomen en heeft je kind er last van gehad, misschien is er onweer geweest met harde klappen, misschien was je kind gewoon niet lekker, of heeft hij zich overdag erg druk gemaakt… en misschien heeft je kind last gehad van eenkennigheid. Dat is een ontwikkelingsfase die rond de 8e maand speelt. Een kind beseft dan dat jij als ouder heel belangrijk bent, maar weet nog niet dat je terugkomt als je weggaat.

Huilen is een manier van communiceren

Als een kind dan ’s nachts wakker wordt en je niet meteen ziet kan hij in paniek raken en gaan huilen. Huilen is voor een baby het enige middel om jou te tonen dat het niet goed met hem gaat. Schrik dus niet van zijn gedrag, maar reageer altijd hetzelfde. Dat is duidelijk voor hem, geeft rust en dus veiligheid. Reken erop dat je het nog heel vaak zult moeten herhalen. Dat is geen reden tot ongerustheid. Dat is gewoon iets waar je op moet rekenen. Sommige baby’s slapen gewoon onrustiger dan anderen. Het zij zo.