Opvoedingsvragen

Ze is onrustig en drinkt te weinig

Onze dochter drinkt veel te slecht. Ze is 5 maanden en heeft vanaf de geboorte erg onrustig en slecht gedronken. Na 6 weken werd ze opgenomen ter observatie in het ziekenhuis. Eenmaal terug was de onrust er nog steeds. Het was een vicieuze cirkel. Een week later werd ze wederom opgenomen, maar ze konden met oppervlakkige onderzoeken in het ziekenhuis de oorzaak niet vinden. ‘Ze zag er goed uit!’ was het antwoord dat we kregen. Ja natuurlijk zag en ziet ze er goed uit. Ik gaf 11 flessen per dag en zat hier per fles een uur mee. Nu is ze 5 maanden en zit ze op 5 tot 6 flessen per dag; Ze geeft bijna niet aan dat ze honger heeft en drinkt erg onrustig.

Die onrust bestaat uit het steeds willen zitten onder de fles en kleine beetjes drinken. Ze houdt – als ze echt niet meer wil en vaak al na 40 ml – haar lippen stijf op elkaar of beweegt haar hoofdje heen en weer. Vaak geven we in een uur verspreid de fles en ook in verschillende posities. Geen enkele fles gaat op. We warmen standaard altijd 1 keer de fles op. In het ziekenhuis hebben ze haar niet getest op een voedselallergie. Ze heeft geen uitslag, alleen heeft ze vieze oortjes en is ze wel eens neusverkouden. Onder het geven van de fles hoor ik vaak haar darmen en daarop reageert ze vaak fel. Zou jij misschien de oorzaak weten?

Ga voor de zekerheid eerst naar de huisarts

Ten eerste: ik ben geen medicus en ik kan geen uitspraak doen over de onrust die je in haar darmen hoort of de vraag naar allergie. Wat me wel opvalt is dat je schrijft dat het ziekenhuis haar niet heeft getest op allergie. Die opmerking maak je niet voor niets. Heb je het gevoel dat ze dat wel hadden moeten onderzoeken? Want in dat geval raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts en dit te bespreken. Ik weet niet of er een reden voor deze gedachte is? Komt er bijvoorbeeld allergie in je familie voor? Maar nogmaals, ga hiervoor zeker naar de huisarts.

Stap uit de vicieuze cirkel

Wat je verdere verhaal betreft: als ik ervan uitga dat je dochter gezond is, dan vrees ik dat je samen met je dochter inderdaad in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Daar kun je maar op één manier mee omgaan: stap uit de cirkel. Hoe moeilijk het ook is, blijf niet tobben met al die kleine beetjes voeding. Ga niet tussendoor extra flesjes opwarmen. Want als je steeds een klein beetje geeft, krijgt je dochter nooit de gelegenheid om zich hongerig te voelen. Ze krijgt namelijk weer voeding voor ze de signalen van haar lichaam opmerkt. En omdat ze niet hongerig is, zal ze ook onrustig blijven drinken.

Een baby moet wennen aan een nieuw manier van voeden

Probeer dus een ander voedingsschema, waarbij je je kind niet meer en zeker niet tussendoor te eten geeft. Een fles meerdere keren in een uur aanbieden is niet de oplossing. Probeer ook niet steeds andere posities, maar bepaal een manier waarop je je kind voedt, en blijf daarbij. Een baby moet wennen aan een specifieke manier van eten aanbieden, en hoe meer je daarin varieert, des te onrustiger je kind zal worden. Je hebt zeker drie weken nodig om een bepaalde manier van voeden aan je kind te leren. Want zij went alleen aan iets doordat het altijd op een bepaalde manier gedaan wordt. Kleine kinderen leren door ervaring, niet door wat je aan ze vertelt.

Twee dingen zijn een belangrijk hulpmiddel

Probeer haar dus te laten ervaren, dat ze honger krijgt wanneer ze haar fles niet opdrinkt. Die ervaring zal haar leren dat ze een volgende keer meer moet drinken. En daar zal ze ook meer zin in hebben wanneer ze een langere tijd niets heeft gehad. Vind je het erg moeilijk om deze stappen te nemen, dan raad ik je aan om twee dingen te doen:

  1. Maak een tijdschema, waarmee je elke dag de voeding tussendoor een beetje vermindert, zodat jij niet in een keer over hoeft te stappen op het stoppen met de beetjes tussendoor, maar wel toewerkt naar het doel.
  2. Vraag hulp bijvoorbeeld van het consultatiebureau zodat je dit proces niet alleen hoeft te doen.

Heel veel succes.