Opvoedingsvragen

Het drink- en slaapritme is volledig door de war

Mijn dochtertje is nu een half jaar. Sinds 4 weken gaat het slapen én het eten mis. 3 weken geleden werd ze erg ziek en ben ik begonnen met flesvoeding, op aanraden van de huisarts. Ze krijgt alleen ’s ochtends nog de borst. Verder wil ze nauwelijks groente en fruit eten. Drinken wil ze al helemaal niet, want het is geen melk. Ik heb 1 x een papfles geprobeerd, maar die spuugde ze na een aantal uur helemaal terug. De fles gaat redelijk al wil ze de voeding van 16.00 uur sinds een aantal dagen ook liever niet meer. Gevolg is echter dat ze elke nacht rond 02.00 uur wakker wordt. Ze wil ’s nachts niet meer doorslapen, terwijl ze dat voorheen wel deed. Ze is totaal niet te kalmeren, totdat ze bij mij aan de borst kan. Is het er nu ingeslopen en begint het een ritueel te worden?

Neem contact op met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau

Samen kunnen jullie dan het voedingsschema van je baby doornemen. Het is inderdaad wat rommelig geworden. Het is me ook niet duidelijk of het nog steeds noodzakelijk is om je borstvoeding af te bouwen, of dat dit maar een tijdelijke zaak was. Wil je zelf de voeding ook wel afbouwen, of doe je dat alleen omdat het ‘moet’?

Baby’s kunnen namelijk heel erg reageren op dingen die jij als moeder uitstraalt

Geef je de fles maar zou je zelf het liefst de borst geven, dan reageert een baby vaak op jouw behoefte en wil ook die borst graag hebben. Jullie zijn zo sterk met elkaar verbonden dat baby’s daarvoor superantennes hebben. Misschien kun je dit met de wijkverpleegkundige ook bespreken. Verder kan ze je helpen het schema voeding-slapen weer op orde te krijgen. Het is heel onprettig als je in je eentje aan twee dingen tegelijk moet sleutelen. Dat een baby van een half jaar nog niet zoveel fruit en groente eet is op zich nog niet zo’n probleem. Maar dat ze niet wil drinken kan wel vervelend zijn.

Een baby moet wel voldoende vocht binnenkrijgen

Dat ze ís nachts wakker wordt kan dan ook direct verbonden zijn met het verschoven voedingspatroon. De wijkverpleegkundige kan samen met jou nagaan of je baby intussen nog voldoende voeding binnenkrijgt, en of je inderdaad door moet gaan met flesvoeding en zo ja hoe je het probleem met de voeding en het slapen kunt oplossen.