Opvoedingsvragen

We zitten steeds binnen door Corona en raken er zelfs al aan gewend. Dat is toch niet normaal? (30 maart 20)

Misschien wel een rare vraag, maar het lijkt erop alsof het hele Corona gebeuren ‘gewoon’ begint te worden. Ik vind dat raar en ook wel zorgelijk. Het kan toch niet goed zijn voor een gezin als je steeds maar binnen zit?

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we de rest van ons leven binnen blijven zitten met zijn allen. Dat is niet gezond, af en toe de buitenlucht in kunnen we allemaal goed gebruiken. Maar dat je na twee weken aan een nieuwe situatie begint te wennen is gelukkig wel heel normaal. Je kunt het gewoon niet volhouden om steeds weer alles als nieuw te ervaren.

Mensen hebben het nodig om een vreemde situatie ‘eigen’ te maken.

Je merkt dat ook als je op vakantie bent in een nieuwe omgeving. Het eerste wat je overkomt is bij wijze van spreken een ‘culture shock’. Alles is anders en de regels kloppen niet met wat je denkt dat moet gebeuren, het eten is anders en de taal kun je niet verstaan, kortom… chaos. Maar na een paar dagen begin je al te begrijpen hoe je eten kunt bestellen, wat de munteenheid is en hoeveel dat in Euro’s is, en hoe je je weg in je directe omgeving kunt vinden. En na twee weken vakantie neem je met heimwee afscheid van je nu al vertrouwde vakantieplek. Zo wen je aan nieuwe dingen.

En zo wennen we ook aan de hele Corona situatie.

Het is niet leuk, het is niet goed… maar we kunnen er mee dealen. Jij kunt dat op een gegeven moment en kinderen ook. Kinderen zijn flexibel en als jij een veilige ouder voor ze bent, is het voor hen ook al vlug herkenbaar en veilig. Wees dus niet bezorgd dat je je neer lijkt te leggen bij de nieuwe en nare situatie, maar wees er trots op dat jullie het kennelijk zo goed doen met zijn allen.

Het lukt je om de moeilijkheden te accepteren en ervan te maken wat er van te maken valt.

En je ziet dat ook om je heen gebeuren. De kortgeleden gestarte Berenjacht is een mooi voorbeeld van het omzetten van een nare situatie in iets bijzonders en leuks voor kinderen. Jongeren passen zich op een heel andere manier aan en organiseren allerlei quizzen vanuit de huiskamer via bijvoorbeeld Kahoot. Of ze bedenken gezamenlijke muziekavonden via Facebook, waarbij ieder vanuit zijn eigen huis een verhaal vertelt of muziek maakt. Zo ben je alleen en toch ben je met elkaar verbonden. Ook dat is wennen aan een nieuwe situatie.

Dit alles toont hoe sterk mensen zijn om zich te handhaven.

Wees dus trots op jezelf, blijf met je gezin je eigen structuur en regels houden, en probeer de mooie dingen van deze situatie te herkennen. Nee je mag niet naar buiten en dat is naar. Ja je bent met je kinderen samen, en dat kan ook tot bijzondere avonden leiden, die je anders niet zou hebben. Op twitter lees je dat ook: ‘We hebben met zijn allen gezellig gegourmet”. Wanneer doe je dat anders eigenlijk?