Opvoedingsvragen

Na een griepje wil hij geen warm eten meer

Wat moet ik doen als mijn zoontje van bijna 1 jaar zijn avondeten weigert? Pap, fruithap en brood gaan moeiteloos, maar avondeten? Hij eet het niet.  Tot 9 maanden ging het prima. Tot hij een griep kreeg én zijn boventandjes doorkwamen. Toen was het afgelopen. Hij eet wel pap en hij heeft ook honger. Maar avondeten, of zelfs warm eten tussen middag? Hij wil het echt niet. Wat kan ik voor alternatief aanbieden? Hoe kan ik hem groenten en rijst of aardappels (of pasta etc) laten eten?

Soms is het een tijdelijke terugval

Het is heel goed mogelijk dat je zoontje na de ziekte en zijn tandengedoe een tijdelijke terugval heeft gekregen in zijn ontwikkeling. Dat komt geregeld voor wanneer kleine kinderen iets moeilijks in hun leven meemaken of iets meemaken dat veel energie vergt. Op andere gebieden doen ze het dan even wat gemakkelijker. Waarschijnlijk is het eten van de warme maaltijd voor jouw zoontje nog iets wat hij niet zo eenvoudig vindt. Brood en pap is hij al voldoende gewend, en dat vindt hij ook prima. Maar al die andere smaken zijn voor hem nog een beetje teveel.

Het eten is nu iets eenzijdiger

Ik vind het heel begrijpelijk dat jullie uit nood besloten hebben om hem dan maar een alternatief te bieden voor de warme maaltijd, wanneer hij zijn eten geweigerd heeft. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Het voordeel is dat je zelf gerust bent omdat hij in ieder geval geen honger meer heeft. Je kind zal niet beginnen te zeuren of te huilen om iets te eten te krijgen. Maar het nadeel is dat het eten wel iets eenzijdiger is geworden. Gelukkig eet je kind nog best goed hoor. Pap, de fruithap en brood bevatten ook belangrijke voedingsstoffen. Maar als je je kind nadat hij net het warme eten geweigerd heeft, een favoriet broodje geeft, dan beloon je hem eigenlijk voor negatief gedrag.

Hij moet wel nieuwe ervaringen krijgen

Je kind is nog jong, maar hij heeft gauw genoeg in de gaten dat hij vooral niet moet proberen om zijn warme eten te nemen, want dan krijgt hij lekker pap of brood. Wil je hem dus leren om warm te eten, dan zou ik je aanraden om gewoon door te blijven gaan met aanbieden. Als je geen pasta voor hem neer zet zal kan hij het ook nooit leren eten. Hij moet de nieuwe ervaringen krijgen. Daarbij is ook belangrijk, dat je het op dat moment alleen bij warm eten en een toetje laat. Weigert hij alles in alle toonaarden, beloon hem dan niet met brood of pap.

Weigeren kan voor hem nu voordelig zijn

Geef hem de tijd om te spelen met het eten, om het te onderzoeken, om uit te vinden wat zijn weigeren voor gevolg heeft. Dat kost echt wel een paar weken. Pas als hij ontdekt dat hij geen brood meer krijgt, geen pap meer krijgt, maar alleen die warme hap.. en dat hij honger heeft dan gaat hij ook eens een proefje nemen. En misschien ontdekt hij dan dat het best wel lekker is. Maak je je zorgen over zijn gewicht, ga dan eens met het consultatiebureau praten. Zij kunnen je vertellen wat je zoon in ieder geval binnen moet krijgen om op gewicht te blijven. Veel succes.