Opvoedingsvragen

Past de kiekeboe-methode?

Mijn dochtertje van 10 maanden sliep tot 8 maanden goed, gemiddeld van 19.30 uur tot 07.00 uur. Sinds september werk ik weer twee dagen in de week en mijn dochter is vanaf dat moment begonnen met het kinderdagverblijf (één dag in de week). In die periode begon ze met wakker worden ‘s nachts. Eerst dachten we dat het met deze verandering te maken had en met het feit dat ze vaak verkouden en ziekjes was. Inmiddels lijkt het alsof er een patroon is ontstaan. Ze wordt gemiddeld 1 tot 3 keer per nacht wakker, en vaak is een flesje melk voldoende om haar weer in slaap te brengen. Dit moet anders omdat het ons nu begint op te breken.

Ik heb mijn energie hard nodig voor mijn baan, het huishouden en twee kinderen. De Kiekeboe-methode uit de OPVON-slaapbrochure heeft goed gewerkt bij ons zoontje toen hij 21 maanden was. Ik merk nu ook dat we geneigd zijn om gauw een flesje te geven omdat we niet willen dat hij ook wakker wordt. Nu is mijn vraag welke techniek we nu het beste voor ons dochtertje kunnen gaan gebruiken? Het voelt namelijk ergens een beetje te ‘zielig’ om de Kiekeboe-methode bij haar toe te passen omdat ze nog klein is en ook nog in de periode zit dat zij de veiligheid, hechting en intimiteit van ons nodig heeft. Of kan dit wel?

Ieder kind heeft een eigen aanpak nodig

Dat is een goede vraag die je stelt. Ik raad jullie aan om de slaapbrochure weer helemaal opnieuw in te vullen, nu voor je dochtertje. Ga daarbij niet uit van de situatie die je met je zoontje had. De slaapbrochure is namelijk bedoeld om voor ieder kind een heel eigen aanpak te maken. Je dochtertje heeft een andere persoonlijkheid, een andere leeftijd, en jullie als ouders zijn waarschijnlijk ook anders. Je geeft bijvoorbeeld al aan dat je nu je energie over twee kinderen moet verdelen. En dat is anders dan wanneer je een kind hebt. Dat alles speelt mee en zorgt voor andere blokkades dan toen je alleen nog je zoon had.

Schrijf op waar je bang voor bent

Vul dus die vragen opnieuw in. Waar ben je bang voor. Je meldt al dat je je dochtertje te jong vindt voor de kiekeboe methode. Dan zit daar voor jou een blokkade. Het is geen plicht om de kiekeboe methode te gebruiken. Je kunt het ook op een andere manier aanpakken. Als jij je er maar goed bij voelt. Alleen dan kun jij het volledig volhouden om consequent te zijn. In de slaapbrochure staan twee methodes. De kiekeboemethode, en de stap-voor-stap methode. In het laatste geval ga je met kleine stapjes naar je doel toe. Dat zou heel goed kunnen werken om een fles af te bouwen in de nacht. De keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur, hoe jij de situatie inschat en de blokkades die in meespelen.

De aanpak moet bij jou passen

Ik wil benadrukken dat het in de slaapbrochure om voorbeelden gaat die je kunt toepassen. Als je zelf nog een andere aanpak bedenkt, of misschien een combinatie van de twee methodes wil toepassen, dan kan dat ook. Als het maar jouw methode is. Ik zeg altijd: er zijn twee dingen die je niet moet doen. Je moet je kind niet mishandelen en je moet je kind niet verwaarlozen. Als je buiten die extreme situaties blijft, dan heb je alle keuze om een aanpak voor je kind te bepalen. Al ga je op je hoofd staan naast het kinderbedje, als dat jouw methode is die je heel consequent volhoudt, dan went een klein kind daaraan.

Een kordate uitstraling is belangrijk

De eerste tijd zal zij heftig reageren en je uitdagen, maar na drie weken weet zij het wel. Je ziet een kind dan bijna denken: “Ok daar staat mama weer op haar hoofd, nou ja, laten we dan maar gaan slapen want er is verder niets meer te halen.” Het geeft duidelijkheid en veiligheid als jij jouw methode toepast. Als jij heilig overtuigd bent dat dit de juiste methode is, dan kun je ook een kordate uitstraling hebben. En dat is van belang bij wat je doet.

Dus, pak de slaapbrochure er weer bij, en vul alle vragen in. Bepaal de blokkades en als je daarvoor een aanpak hebt bepaald kom je ook uit bij de aanpak die jij voor je dochtertje nodig vindt. Veel succes.