Opvoedingsvragen

Ze eet en drinkt minder

Ik maak me zorgen. Krijgt mijn dochtertje (8,5 maanden) wel genoeg voeding binnen? Ze dronk eerst altijd twee flessen van 240 ml en at groente- en fruitpap. Tot ze plots haar flesjes niet meer leeg dronk. We hebben alles geprobeerd: andere melk, koekjesmeel of vanillevlokken in de pap… maar niks helpt. Ook groente- en fruitpap is plots enorm moeilijk. Ze weigert vaak resoluut de lepel/fles. Ze draait haar hoofdje, houdt haar lipjes stijf op elkaar en weigert. Ze heeft wel sinds een week haar eerste twee tandjes, maar ze lijkt er verder geen last van te hebben (geen koorts, huilbuien of slechter slapen).

Wel opvallend: in korte tijd heeft ze veel bijgeleerd. Ze zit sinds een paar dagen heel goed alleen, ze probeert plots te kruipen en tatert de hele dag (bababa, dadada,…). Het lijkt soms wel alsof ze gewoon geen zin heeft om te eten. Vroeger begon ze al te kirren als ze het eten nog maar zag, maar nu is het omgekeerd… Ik probeer rustig te blijven, maar het is moeilijk. Ik ben bezorgd. En wat me vooral zorgen baart is dat de situatie duidelijk van dag tot dag verslechtert.

Ze heeft in korte tijd veel bijgeleerd

Ten eerste: als je het gevoel hebt dat je dochter veel te weinig binnen krijgt en er echt slecht uit gaat zien, dan moet je even contact opnemen met je huisarts of het consultatiebureau. Er kan dan onderzocht worden of je dochter nog voldoende binnenkrijgt. Als pedagoog kan ik daarover geen medische uitspraak doen. Wat ik je wel kan zeggen is dat je dochter qua ontwikkelingsfase wel toe is aan het gedrag dat ze vertoont. Ze heeft in korte tijd veel nieuwe dingen bijgeleerd. Je schrijft daar ook over. Maar haar weigering om te eten pas daar ook in.

Heftig nee-schudden is herkenbaar gedrag

Je dochtertje gaat op allerlei terreinen nieuw gedrag uitproberen. En dat betekent ook dat ze dingen gaat weigeren. Je merkt dat vaak in het begin door heftig nee-schudden, doordat kinderen je fles wegduwen etc. Jouw reactie op dat gedrag is voor je kind reuze interessant. Als je baby ontdekt dat jij van alles gaat doen in reactie op haar weigering, dan is de kans groot dat ze het nee-schudden en wegduwen van de fles gaat herhalen en herhalen en herhalen. Zo leert ze namelijk een heleboel over haar ouders en over haar eigen mogelijkheden.

Wat is jouw reactie op haar?

Let dus een tijdje op jezelf. Hoe reageer jij op haar weigeren? Doe niet teveel. Ga niet van alles veranderen. Geef niet steeds nieuwe dingen in de hoop dat ze dit wel lust. Want dat zal ze net zo goed gaan weigeren. Het spelletje is veel te leuk! Overigens doen kinderen dit soort dingen vaak als ze geen echte honger hebben. De meeste baby’s zorgen dat de eerste honger gestild is voor ze zo gaan experimenteren. Haal in dat geval het eten gewoon weg. En biedt op het volgende eetmoment weer iets aan. Op die manier leert je baby dat ze geen eten meer krijgt als ze weigert en dat ze ook verder geen bijzondere aandacht met haar gedrag kan uitlokken. Want dat is voor een baby het grootste genot. Aandacht, aandacht en nog eens aandacht.

Drie weken steeds hetzelfde doen is de sleutel

Pas dus op die valkuil. Als je dit consequent drie weken lang doet leert je baby dat het weigeren geen leuk effect meer heeft. En dan gaat ze merken dat het eten eigenlijk ook wel lekker is. Overigens is het wel belangrijk dat je tegelijkertijd met het stopzetten de aandacht voor het eten, je wel op andere momenten aandacht moet gaan geven. Doe dat als ze positief gedrag vertoont. Zeg daar iets over, knuffel haar, zing een liedje etc. Hierdoor merkt ze dat ze jou daarmee wel naar zich toe kan trekken.