Opvoedingsvragen

Komt het door het ziekenhuis?

Ons dochtertje lag drie dagen in het ziekenhuis. Daarna is ze overdag steeds minder gaan slapen. Of ik haar nu wakker in bed leg of niet, of ik haar nu laat huilen, of dat ik haar regelmatig troost… Ze valt bijna niet in slaap. Kan een ziekenhuisopname dergelijke gevolgen hebben? 

Een ziekenhuisopname kan heel ingrijpend zijn

Veel kinderen vallen na een ziekenhuisopname wat terug in hun ontwikkeling. Als ze iets hebben aangeleerd kunnen ze dat weer even kwijt zijn. En als ze een bepaald ritme hadden ontwikkeld kan dat ook door de war zijn geraakt.

Kinderen gaan na een ziekenhuisopname soms veel huilen, willen niet eten of krijgen andere klachten. Het heeft te maken met de overgang en de soms nare ervaringen van het ziek zijn of van de prikken of andere behandelingen in het ziekenhuis.

Het duurt een tijd voor een kind die ervaring weer heeft verwerkt. Wees dus niet ongerust door haar veranderde ritme of haar andere gedrag. Geef haar de aandacht die jij denkt dat ze nodig heeft.

Jouw intuïtie is de beste raadgever

Wil je haar lekker veel tegen je aanleggen? Gewoon doen. Wil je haar in haar wiegje naast je eigen bed hebben? Geen probleem. Het is niet erg dat ze nu veel wakker is.

Jouw stem, je bewegingen, je aanwezigheid geven haar de veiligheid die ze nodig heeft om de ziekenhuiservaring lekker ver achter zich te laten.