Opvoedingsvragen

Ze wil alleen onze pink

Wij hebben een dochtertje van zes weken oud. Haar zuigbehoefte is erg groot, wat volgens mij wel normaal is. Het lastige is dat ze alleen maar onze pink wil. We hebben al van alles geprobeerd om haar aan een fopspeen te krijgen, maar ze weigert deze aan te nemen. We zijn ook al bezig om haar haar eigen duim te laten ontdekken. Kunt u me vertellen hoelang baby’s zo’n zuigbehoefte houden? Hoe we haar eventueel wel aan de fopspeen krijgen? Het is namelijk een echte handenbindster op deze manier, aangezien ze ook alleen maar bij ons wil zijn en dan pas rustig is.

Kleine baby’s vinden een pink fijn

Het is een bekend fenomeen dat kleine baby’s het heerlijk vinden om op je pink te zuigen. De zuigbehoefte is zeker de eerste weken na de bevalling nog erg groot. Maar de behoefte aan het zuigen kan ook maandenlang en zelf jaren blijven voortduren. Dat komt door het feit dat een baby niet alleen zuigt om voeding binnen te krijgen.

Het zuigen brengt een kind ook tot rust

Hij voelt zich prettig en veilig wanneer hij op je pink, op zijn duimpje of aan de borst zuigt. Daarom kunnen kinderen het nog jarenlang volhouden om te duimen of op vingers te zuigen als ze een beetje moe zijn, zich vervelen, angstig zijn, of gewoon een prettig gevoel willen krijgen. Wat dat betreft denk ik dat het niet veel zin heeft om af te wachten tot de behoefte aan het zuigen op jouw pink zal verdwijnen. Baby’s die het fijn vinden om op je pink te zuigen hebben namelijk geen reden om er mee te stoppen. Waarom zouden ze? Ze doen dat alleen wanneer ze een prettige vervanging voor je pink hebben gevonden.

Of wanneer jij de pink minder aantrekkelijk maakt of minder beschikbaar maakt. Je schrijft dat jullie geprobeerd hebben haar aan de fopspeen te krijgen, maar dat ze die weigert aan te nemen. Ze is echter pas zes weken oud. De kans is groot dat ze nog onvoldoende tijd heeft gehad aan de fopspeen te wennen.

Het wenproces duurt bij een klein kind sowieso drie weken

Wanneer je de speen heel gestructureerd altijd op dezelfde manier zou aanbieden. Doe je het wat wisselender, dus het ene moment wel, dan weer niet, dan begint het wennen eigenlijk steeds weer overnieuw. Daardoor kun jij het gevoel krijgen dat je baby de speen niet wil. Maar je baby is dan nog steeds bezig met het uittesten van dit rare vreemde geval.

Er zijn inderdaad baby’s die de speen nooit accepteren

Die baby’s blijven soms alleen maar aan de borst zuigen, of kiezen na een tijdje hun eigen vingers om op te zuigen. Maar dat zal je baby alleen maar gaan doen, wanneer het hele prettige waar nu op gezogen wordt niet meer beschikbaar is. Hou er dus rekening mee dat je een soort afbouwschema moet maken, waarbij je steeds minder vaak je pink aanbiedt. En dat afwennen zal echt een paar weken kunnen duren.