Opvoedingsvragen

Hij wil alleen potjesvoeding

Mijn zoontje is 13 maanden oud. Als ik hem met de pot mee wil laten eten, dan weigert hij. Hij wil alleen potjesvoeding. Hoe pak ik dit aan? Moet ik het elke dag weer proberen? En als hij echt niet wil, geef ik hem dan alsnog het potje?

Je zoontje is niet het enige kind dat het zelf gemaakte eten weigert

Kinderen raken vaak gewend aan de smaak van potjes en willen dan niets anders meer. Wat dat betreft kun je de overgang naar de zelfgemaakte maaltijd vergelijken met de overgang van borstvoeding naar flesvoeding en van borstvoeding naar fruit of groente.

Bij deze stappen moet je kind ook wennen aan de andere samenstelling en smaak van de voeding. En dat kunnen kinderen soms ook vierkant weigeren. Je kind heeft tijd nodig om te wennen aan de misschien wat grovere voeding die je zelf maakt, en natuurlijk is de smaak ook nooit gelijk aan potjes.

Geef hem dus de kans zich dat nieuwe eigen te maken

Biedt het inderdaad steeds weer aan. Doe hetzelfde als bij de introductie van fruit: geef hem een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Geef hem zelf een lepeltje of geef hem een beetje op een bordje in de kinderstoel. Hij kan dan wat ‘spelen’ en experimenten met de voeding. En dan gaat het uiteindelijk wel in het mondje. Trek er zeker drie weken voor uit om hem aan de nieuwe voeding te laten wennen. Dan komt vanzelf wel het moment waarop hij genoeg heeft onderzocht en het eten wel in zijn mond wil doen.

Geef hem liever niet als alternatief toch het potje

Wanneer hij de gewone voeding weigert. Want dat heeft een klein kind gauw genoeg in de gaten. Dan neemt hij niet meer de moeite om zijn nieuwe eten te eten. Want als hij weigert krijgt hij zijn vertrouwde prutje toch wel. Hou het dus liever bij één soort voeding per maaltijd. Dat is voor je kind dan het duidelijkst.

Merk je dat je zelf erg ongerust wordt?

Omdat je bang bent dat je kind onvoldoende binnenkrijgt, overleg dan met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau of je kind voldoende groeit. Eventueel kun je bijvoorbeeld besluiten de maaltijden af te wisselen. De ene dag een potje de andere dag zelfgemaakt eten. Het wennen gaat dan wel langzamer, maar jij voelt je misschien veel geruster. En dat is ook wat waard.