Opvoedingsvragen

Ze slaapt bij ons in bed

Hoe help ik mijn dochter (22 maanden) van een giga slaapprobleem af? Ze slaapt vanaf 8 maanden slecht. Eerst droeg ik haar altijd op de arm in slaap. Ik kreeg toen erg pijn in mijn rug, dus we lieten haar op de bank in slaap vallen. Dat is goed gegaan tot ongeveer 4 maanden terug. Iedere keer als ik haar naar haar bedje wilde brengen werd ze wakker en legde ik haar bij mij in bed. Dan viel ze direct als een blok in slaapt. Nu slaapt ze soms pas om half 11 ’s avonds en is ze iedere ochtend om 6 uur wakker. 

Je dochtertje heeft geen giga slaapprobleem

Jij hebt een giga slaapprobleem. Het is belangrijk om dat te beseffen als je een slaapprobleem aan wilt pakken. Je dochtertje vindt het namelijk helemaal geen probleem om pas om half elf te gaan slapen, en om zes uur weer wakker te zijn. Maar voor jou is het wel erg lastig natuurlijk. Je hebt altijd al van alles gedaan om haar in slaap te helpen. En nu lukt het zelfs niet eens meer in de avond.

Veranderingen zijn moeilijk

Wat je je dochtertje zult moeten leren is dat er van alles gaat veranderen, en dat zij dat minder leuk zal vinden. Je zult haar moeten leren dat er regels zijn, dat er een bedtijdritueel is dat voortaan wordt ingevoerd. En dat er een tijd is waarop ze naar bed gaat. Al die veranderingen zullen bij je dochter verzet opleveren. Want kleine kinderen hebben helemaal geen zin in nieuwe regels. En ze hebben al helemaal geen zin om ’s avonds te gaan slapen.

Dreumesen en peuters reageren op zulke veranderen dan ook altijd met boze buien, veel huilen, schreeuwen, bonken, gooien met spullen… soms zelfs met overgeven van kwaadheid. Pas als je drie weken lang exact hetzelfde hebt gedaan leert een kind dat het verzet weinig effect heeft. Het bedtijdritueel blijft gelijk, de bedtijd blijft gelijk, en de aanpak van mama blijft gelijk.

Sta achter jouw aanpak

Als je het dus kunt opbrengen om rustig te blijven doorgaan met je aanpak, ondanks tegenstand van je dochtertje, dan is het slaapprobleem na drie weken voorbij. Je kind weet dan wat de regels zijn en legt zich erbij neer. Een kind heeft namelijk drie weken nodig om nieuwe dingen aan te leren. Kleine kinderen leren door herhaling. Dus elke keer dat ze iets opnieuw ervaren slijt de ervaring iets dieper in hun hersenen in. Tot het voldoende is ‘geoefend’. En dan weten ze de regel voortaan.

Het zal dus afhangen van je eigen doorzettingsvermogen of je je dochtertje van het slaapprobleem kunt afhelpen. Hoe je het kunt doen… daar zijn verschillende manieren voor. Je kunt stapje voor stapje naar je doel toewerken (bijv. niet meer in het grote bed, maar in een campingbedje naast jullie bed is stap 1, stap 2 is dat jij met je dochtertje naar de slaapkamer van haar verhuist. Jij ligt naast haar, zij in haar eigen bedje, stap 3 is dat jij niet meer naast haar ligt, maar iets verder weg etc).

Je kunt ook besluiten haar meteen in haar eigen bed te leggen

In dat geval is het raadzaam steeds even bij haar te gaan kijken en een aai over de bol te geven zolang ze boos is. Til haar dan niet op, geef niets, maar alleen die aai over de bol. Daarmee laat je zien dat alles veilig is en dat je haar niet vergeet. Maar je geeft ook aan dat er verder niets bijzonders gebeurt en dat de regel hetzelfde blijft. Dat moet ze leren, hoe moeilijk ze dat ook vindt.