Opvoedingsvragen

Ze loopt nog steeds niet

Mijn dochtertje is bijna 2 jaar. En ze wil nog steeds niet lopen. Ze is echt een ‘billenschuiver’. Ze maakt wel vorderingen bij de fysiotherapeut: ze staat tegen dingen aan, loopt de trap op, trekt zich op, kruipt, klimt en klautert. Maar zodra ik stukjes met haar ga lopen gaat ze huilen en piepen. Ze doet het wel, maar met tegenzin. En zodra het kan laat ze zich weer vallen op haar billen. Hoe kan ik lopen aantrekkelijker voor haar maken, zodat ze het leuk gaat vinden? En op welke leeftijd lopen ‘billenschuivers’ gemiddeld?

Het valt me op dat je schrijft dat je kind bij de fysiotherapeut onder behandeling is

Daar zal een reden voor zijn geweest. Is het alleen het feit dat je dochter op haar billen over de grond schuift. Of zijn er nog meer tekenen geweest die je hebben doen besluiten naar de fysiotherapeut te gaan? Het zou ook kunnen dat je dochtertje al langer onder behandeling van een arts of therapeut is. Ik zou je aanraden om je zorgen over de ontwikkeling van je dochtertje dan ook bij de behandelend arts of therapeut neer te leggen. Die kan er ongetwijfeld meer over zeggen omdat hij/zij medisch geschoold is en je dochtertje ter plaatse ziet en kan onderzoeken.

Ik kan als pedagoog ook geen medische uitspraken doen.
Over het algemeen gaan kinderen op heel verschillende momenten lopen

Dat heeft te maken met allerlei aspecten: temperament, fysieke bouw, uitdaging in de omgeving etc. Als je het gevoel hebt dat je dochtertje niet voldoende uitdaging vindt om te gaan lopen, dan zou ik dit even met de fysiotherapeut bespreken. Er zijn allerlei spelletjes te bedenken om je dochter aan te sporen om te gaan lopen, maar je moet een ontwikkeling ook niet willen versnellen als dat eigenlijk nog niet goed voor een kind is. Wat kinderen over het algemeen tot lopen brengt is de uitdaging die de omgeving hen biedt. Ze zijn geïnteresseerd in wat ergens inzit, achter ligt, op staat…. En ze zijn zo gedreven om dat te zien dat ze zich optrekken en gaan klimmen, of gaan lopen om verder te kunnen komen. Die drang kun je wat sturen door interessante speeltjes net buiten hun bereik te leggen, zodat ze het nog wel kunnen zien en hun interesse wordt gewekt.

Probeer echter niet voortdurend je kind met allerlei spelletjes en oefeningetjes tot lopen te ‘dwingen’ want dat gaat juist de natuurlijke nieuwsgierigheid tegen. Het wordt voor een kind dan iets vervelends in plaats van iets uitdagends. Ook dit aspect zou je even met je fysiotherapeut kunnen bespreken. Het komt namelijk wel voor dat oefeningen voor een kind best vervelend zijn. En je moet de balans proberen te vinden tussen oefeningen en ‘het nog leuk blijven vinden’.