Opvoedingsvragen

Ze bonkt zichzelf bont en blauw

Mijn dochtertje (21 maanden) is ontzettend vrolijk en lief! Overdag doet ze een dutje en slaapt dan direct in. ’s Avonds helaas niet. Ze wordt heel boos als ze in haar bedje gelegd wordt. Ze begint hard met haar hoofd tegen het bed te bonzen, en haar gezicht zit regelmatig onder de blauwe plekken. Ik wil haar best even laten uitrazen maar ik ben bang dat ze zichzelf wat aandoet! Ik heb verschillende aanpakken geprobeerd zonder succes. Negeren, elke 5 minuutjes even geruststellen, boos worden, in een zachter bedje leggen: niets helpt. Ik weet wel dat alles een fase is maar ik wordt zo verdrietig van die blauwe plekken. Ik hoop op een goede tip om deze periode door te komen of te verkorten. Ik heb nu dikke handdoeken om de randen van haar bed gelegd, dus ik heb helaas niets aan een ‘verander-het-bed-tip’. 

Een tip krijg je van mij niet

Je hebt al van alles geprobeerd, en met nog een gouden tip erbij zul je waarschijnlijk niet veel verder komen. Je dochter heeft zich namelijk een bepaald gedragspatroon aangeleerd dat haar op dit moment meer voordelen dan nadelen biedt.

Ik kan me voorstellen dat dit je vreemd in de oren klinkt, omdat je dochter zichzelf pijn doet. Jij kunt dat zien met de camera op de babyfoon en het doet je enorm veel verdriet. En daar zit hem helaas precies het grote probleem tussen jou en je dochtertje op dit moment.

Je dochter heeft jouw zwakke plek ontdekt

Veel kinderen van haar leeftijd krijgen slaapproblemen. Dat is een normale ontwikkeling omdat kinderen ontdekken wat hun eigen wil is. Ze gaan daar mee experimenteren. Ze gaan schoppen, schreeuwen, slaan als ze iets niet willen. En meestal reageren ouders of anderen daar wel op. De reactie uit de omgeving geeft aandacht, en dat bepaalt ook vaak weer of een peuter doorgaat met het gedrag of niet.

Jouw dochtertje heeft nu gedrag ontdekt dat in woede is ontstaan, maar dat op dit moment wel tot het gevolg heeft dat jij vroeger of later naar haar toe gaat. Je schrijft dat je van alles hebt geprobeerd, maar juist in dat proberen en dat hopen dat iets werkt schuilt het probleem. Je gaat namelijk nooit echt lang door met je aanpak als je je zorgen maakt over de gezondheid van je peuter.

Wil je je kind duidelijk maken dat zij een grens opgelegd krijgt?

Dan moet je je heel consequent en rustig en kordaat altijd aan dezelfde aanpak houden. Ook ’s nachts, en ook als je het zielig voor je kind vindt. En dat is een zware opdracht, die je alleen kunt volhouden als je volledig overtuigd bent van de juistheid van je aanpak, en als je er volledig vanuit gaat dat je kind in een veilige situatie is. Jij bent daar nu niet van overtuigd en dat zorgt voor een blokkade.

Gouden tips doen daar niets aan. De blokkade moet eerst uit de weg voordat jij die kordaatheid kunt vinden om een slaapaanpak vol te houden en je dochter de uitstraling te geven: ‘Zo gaat het ’s nachts en hoe jij ook reageert, zo blijft het ’s nachts’.

Er zijn twee dingen die ik je nu aanraad te doen:
  1. Omdat jij je zorgen maakt over de gezondheid van je dochtertje is je eerste stap naar de huisarts. Een pedagoog kan namelijk over de gezondheid geen uitspraken doen maar de huisarts wel. Als deze aangeeft dat je dochtertje zich misschien wel pijn doet maar daar geen schade van ondervindt kun je met een geruster hart de slaapaanpak starten. Misschien is het goed daarbij begeleiding te vragen van een pedagoog bij jou in de buurt. De huisarts kan je daar ook over adviseren.
  2. Ga na in welke situatie je dochtertje het beste slaapt. Er zijn bijvoorbeeld veel gezinnen waarin een kind wel goed slaapt als hij in het ouderlijk bed ligt. Als dat bij jou zo is, dan is het een goed uitgangspunt voor de stap-voor-stap methode. Laat je dochter dan eerst een periode in je bed slapen, tot jullie allemaal wat tot rust zijn gekomen. En daarna zet je een stapje in de goede richting. De methode staat in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’. Ik raad je aan deze brochure te bestellen via onze website en hem goed door te nemen, omdat er uitgebreid in staat hoe je moeilijke slaapproblemen waarbij blokkades een rol spelen kunt aanpakken.