Opvoedingsvragen

Sinds de verhuizing slaapt hij slecht

Mijn zoontje is nu 1,5 jaar. En sinds de verhuizing slaapt hij ‘s nachts niet goed door. Wij hebben een extra dekentje en kruikje geprobeerd. En als we hem door laten huilen krijst hij na tien minuten zo vreselijk dat de buren klagen dat zij ‘s nachts wakker worden. Erg vervelend. Hij wordt iedere nacht standaard rond 03.00 uur wakker. Dan til ik hem op en leg ik hem tussen ons in. Hij is dan meteen stil en slaapt verder tot 7.00 uur. Zo gaat het iedere nacht. Als ik hem troost met een speentje gaat hij staan en is het huis te klein. Ik wil graag dat hij doorslaapt en weet dat hij in zijn eigen bedje moet slapen. Of zou het toch iets anders kunnen zijn? Tandjes? Verlatingsangst?

Een verhuizing is een grote verandering

Je schrijft niet wanneer de verhuizing is geweest, maar ik kan me voorstellen dat dit al langer dan drie weken geleden is. Het probleem met slapen kan door de verhuizing heel goed zijn ontstaan, want alles is nieuw en anders geworden voor je kind. Maar na drie weken is er sprake van een gewoonte. Je kind is eraan gewend geraakt om ’s nachts wakker te worden, en hij voelt aan dat jij komt als hij begint te huilen. En dat is natuurlijk ook goed, want een kind moet zich veilig voelen bij zijn ouders, zeker in een nieuwe omgeving. Waar jij nu tegenaan loopt is het feit dat jij erg moe wordt van de aandacht die je hem ’s nachts moet geven.

‘Boze’ buren kunnen jouw slaapaanpak beïnvloeden

Je schrijft dat je probeert om hem te laten huilen, maar dat je buren dan gaan klagen. Dit zorgt voor een blokkade. Je schrijft ook dat je hem weleens een speentje geeft, maar dan is het huis te klein. Ook dat is een blokkade voor je. Bovendien tob je over de oorzaak en bedenkt van alles: tandjes, verlatingsangst, kou… Als een kind aan een nieuwe situatie gewend is geraakt, dan is het niet meer zinvol om al die oorzaken langs te gaan wanneer er gewoon sprake is van een behoefte aan aandacht. Je kind voelt aan dat hij uit bed mag of wordt getroost als hij wakker wordt. En daar begint hij nu iedere nacht op te rekenen. Je kunt dit aanpakken, maar dat betekent wel dat je een lange adem moet hebben. Zo’n gewoonte kan worden doorbroken met een duidelijke kordate aanpak die elke nacht gelijk is.

Ik raad je aan de slaapbrochure van OPVON te bestellen

Dat is een gerichte handleiding die je kunt gebruiken om jouw methode te bepalen. De blokkades die daarbij een rol spelen moet je eerst uit de weg ruimen voor je met je methode kunt beginnen. Dat betekent: eerst even gaan praten met de buren!