Opvoedingsvragen

Hij bonkt als hij moet slapen

We hebben een zoontje van 18 maanden. Sinds zijn operatie (met 12 maanden) gaat hij enorm hard bonken wanneer hij moet slapen. Ook bij het wakker worden doet hij het. We weten dat het vrij normaal gedrag. Toch zijn we een beetje angstig dat het te maken heeft met zijn ervaringen in het ziekenhuis. Wat kunnen wij doen?

De kans is inderdaad aanwezig dat er een link is met zijn ervaringen in het ziekenhuis

Voor veel kinderen is zo’n opname traumatisch, ook al wordt de opname zo goed mogelijk begeleid en blijf je als ouders bij je kind slapen. Er gebeuren toch nare pijnlijke dingen met het kinderlijfje, en wanneer je kind geopereerd is komt daar ook nog de narcose bij. De reactie daarop blijft eerlijk gezegd zelden uit. Sommige kinderen krijgen slaapproblemen wanneer ze uit het ziekenhuis komen, anderen worden ontzettend lastig of agressief en weer anderen trekken zich helemaal terug of zijn panisch van iedere persoon in een witte jas.

Het bonken van jullie zoontje kan dan ook zeker zijn manier zijn om zich af te reageren

Zo’n reactie op een opname kan bij een peuter soms lang duren. Jullie veilige aanwezigheid kan hem helpen om zijn frustraties daarover te uiten. En heel langzaamaan te geloven dat het akelige van de operatie niet ‘zomaar’ meer terug kan komen. Wil je meer weten over hoe je je kind kunt opvangen, dan kun je eventueel contact opnemen met de Stichting Kind en Ziekenhuis. Kijk op www.kindenziekenhuis.nl

Bonken heeft overigens als bijkomend effect dat het kinderen vaak tot rust brengt

Het bonken werkt wat hypnotisch. Overigens doen veel peuters het, en vaak merk je dat wanneer een kind er eenmaal aan begonnen is, hij het moeilijk weer terug kan draaien. Vooral wanneer een kind ontdekt dat zijn ouders aandacht besteden aan het gedrag gaat hij vaak extra hard bonken. Wat je kunt doen is in ieder geval geen angst over het bonken te laten blijken. Roep niet geschrokken: ‘Pas op niet doen’. Want dan gaat je kind ontdekken dat bonken iets speciaals is.

Negeer het bonken liever hoe moeilijk dat ook is

Merk je dat je dit niet goed kunt, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over de pijn die hij zich doet, zet je kind dan in een campingbedje. Dat heeft zachte kanten, wat voorkomt dat het bonken nadelig effect heeft.