Opvoedingsvragen

Ze bonkt in haar slaap

Sinds een half jaar bonkt mijn dochtertje met haar hoofd tegen de voorkant van haar bed. Het begon toen ze ziek was. Eerst deed ze het als ze wakker werd, maar nu ook in haar slaap. We moeten er vaak uit om haar recht te leggen. Kan dit bonken kwaad? Ze heeft vaak rode vlekken en soms is er zelfs een stukje huid af. Hoe kunnen we dat gebonk voorkomen?

Bonken komt bij kinderen regelmatig voor

Wel bij zo’n een op de twintig kinderen gebeurt dit. Het kan al starten voordat een kind een jaar oud is en het gaat soms wel door tot een kind drie jaar oud is. Daarna neemt het meestal wel weer af. Bonken wordt door kinderen vaak gebruikt als een manier om in slaap te komen. Je kunt het je niet voorstellen maar veel kinderen komen tot rust door het regelmatige gebonk. Je zou het wat dat betreft kunnen vergelijken met jezelf in slaap wiegen. Kinderen doen het soms ook als ze erg gespannen zijn, bijvoorbeeld omdat ze bezig zijn met een stap in hun ontwikkeling zoals leren kruipen of lopen. Zodra die stap voorbij is neemt het bonken ook af.

Soms begint bonken na ziekte

Omdat je schrijft dat je dochtertje begon met bonken na een ziekte kan het zijn dat ze ook begon om spanningen af te reageren. Maar omdat het bonken nu al een half jaar duurt zal er ook een gewoonte in geslopen zijn. Opvoedkundig kun je alleen iets doen aan het bonken wanneer je dochtertje wakker is. Je kunt er voor zorgen dat je haar dan geen aandacht geeft doordat ze bonkt, maar juist op andere momenten. Wanneer je snel reageert en over het bonken begint geef je haar namelijk de boodschap dat ze vooral door moet gaan met bonken. Daar kan ze jou mee naar zich toetrekken. Negeer het bonken dus maar praat over heel andere dingen.

Het bonken ’s nachts is moeilijker aan te pakken

Omdat je dochtertje het in haar slaap doet. Het zou kunnen dat ze het doet op het moment dat ze de overgang van diepe slaap naar de droomslaap aan het maken is. Die overgang kan kinderen soms onrustig maken. Het bonken brengt dan weer rust. ’s Nachts helpt dan de praktische oplossing het meest: zorg dat ze niet meer in een bed met harde zijkanten ligt. Van ouders met bonkende kinderen kreeg ik de tip dat de beste oplossing een campingbedje is. Zo’n bedje heeft zachte zijkanten. Zorg verder dat het bedje klemvast staat zodat het niet de kamer door kan schuiven en je zelf minder snel wakker wordt van het bonken.

Maak jij je zorgen?

Tenslotte nog een vraag: heeft je dochtertje aan de ziekte alleen als symptoom bonken overgehouden, of zijn er ook andere verschijnselen waar je je sinds die ziekte ernstig bezorgd over maakt? Als dat zo is zou ik niet alleen blijven doorproberen maar gewoon een afspraak met de huisarts maken. In heel zeldzame gevallen wil er wel eens een link zijn tussen langdurig en intensief hoofdbonken en andere symptomen. De huisarts kan dan nagaan je dochtertje iets onder de leden heeft.