Opvoedingsvragen

Zij gilt om aandacht

Onze dochter van 12 maanden gilt zo veel! Als ze het uit enthousiasme doet is het wel grappig. Maar vaak lijkt het er op dat ze het puur doet om aandacht te krijgen. Ik zie haar dan ook echt kijken of we op haar reageren of niet. Als we samen praten, kunnen we elkaar soms gewoon niet meer verstaan door haar gegil. Ook als iets haar niet zint, gilt ze. Kunnen we haar gegil het beste negeren of moeten we haar al bestraffend toespreken? Zelf heb ik het idee dat ze daar nog wat te jong voor is.

Inderdaad, bestraffend toespreken zal niet veel helpen

Het enige dat je dochter daar van meekrijgt, is dat jullie tegen haar praten en extra aandacht geven. Dat zal het gegil alleen nog maar gaan versterken, want negatieve aandacht is voor een klein kind net zo goed aandacht. Dat ze gilt om aandacht te krijgen zou namelijk heel goed kunnen. Waarschijnlijk is het gillen begonnen als stemoefening.

Veel kleine kinderen gaan op een gegeven moment met hun stem experimenteren

Allerlei vreemde geluiden komen er dan uit, en het gillen is daar een van. Kinderen kunnen zelf van dat gillen schrikken en dat hard gaan huilen. Maar ze kunnen er ook heel enthousiast van worden. Dat ligt helemaal aan het kind. Wat ze echter al vlot in de smiezen hebben is hoe jij op dat gillen reageert. En kom je naar je kind toe, praat je tegen je kind, probeer je haar stil te krijgen… dat zijn allemaal interessante gevolgen voor een kleintje.

Daarom is negeren inderdaad vaak een goede optie

Alleen… lukt het je om ook werkelijk te gaan negeren? Want als je met je tenen krom zit te luisteren en net doet of je niets hoort, dan heeft een klein kindje dat heel snel in de gaten. Kinderen zijn gevoelsdiertjes, die voelen je spanning aan. En dat zet juist aan tot meer gillen. Wat dat betreft is het handiger om een aanpak te kiezen die je altijd herhaalt. Bijvoorbeeld: Als je kind gilt zet je haar in de box en loop je even weg. Is ze rustig dan kom je naar haar toe en geef je haar een knuffel of speel je met haar. Dit herhaal je tot in het oneindige. Zo leert ze na een paar weken dat ze geen aandacht krijgt met gillen, maar wel met stil zijn.