Opvoedingsvragen

Vanaf wanneer is je kind een dreumes?

Wat wordt eigenlijk bedoeld met een ‘dreumes’?

De dreumestijd loopt eigenlijk vanaf een jaar tot anderhalf-twee jaar

Met een dreumes wordt een kind bedoeld dat heel duidelijk geen baby meer is, maar die ook nog geen peutergedrag vertoont. Bij sommige kinderen begint de peutertijd prompt als ze anderhalf zijn, bij anderen beginnen de dwarse buien wat later. Daarom loopt de dreumestijd ook nog wel door tot twee jaar.

In deze periode maakt een kind een grote ontwikkeling door

Motorisch gebeurt er veel. Je kind leert lopen, trap klimmen, klauteren, hollen, dansen en hij begint allerlei gymnastische toeren uit te halen. Hij klimt overal op en ontdekt deurtjes en laatjes die open kunnen. Een dreumes begint ook zijn eerste woordjes te zeggen en soms zelfs al heel kleine zinnetjes.

Het gedrag van een dreumes is over het algemeen vrij gezellig

Het woordje ‘ja’ past bij hem. Als je een vraag stelt ‘Ga je mee wandelen?’ zegt hij vaak ‘ja’. Het woordje is vrij gemakkelijk te zeggen, en er komt altijd een leuke reactie van mama of papa op als je ‘ja’ zegt. Dat heeft een dreumes al snel in de gaten. Volwassen buitenstaanders vinden een dreumes ook vaak leuk. Zo’n kleine hummel die net kan lopen, af en toe nog een beetje loopt te wankelen of omvalt, en die nog volop in het dikke babyvet zit, is ook ontroerend om te zien. Toch zijn er ook dreumesen die af en toe al een flinke woedeaanval kunnen krijgen. Temperamentvolle kinderen zijn dan als ze een jaar oud zijn prompt baby-af!