Opvoedingsvragen

Gooien, bijten, gillen

Ik heb een zoontje van 14 maanden. De laatste tijd is hij erg opstandig. Hij gooit met dingen, bijt en gilt als het niet gaat zoals hij wil. Hoe leren we dit af? Ik vind het namelijk erg vervelend om nu bij iemand op bezoek te gaan omdat hij regelmatig zo doet.

Natuurlijk wil je dat het gedrag snel afgelopen is

Je zoontje zit nu echter in een fase van zijn leven waarin hij baby-af is en nog niet groot genoeg is om peuterontdekkingen te doen. Dat betekent dat hij zo’n beetje tussen tafellaken en servet in zit. Hij is te groot geworden om in de wieg of box te liggen en zich te laten verzorgen. Maar hij is nog veel te klein om de wereld in zijn eentje te gaan ontdekken.

Zijn frustratie ligt in onmacht

Daarom wordt hij voortdurend gefrustreerd bij alles wat hij wil. En die frustratie toont hij door letterlijk ‘van zich af te bijten’. Eigenlijk weet hij op dat moment ook helemaal niet wat hem overkomt. Want hij is nog veel te klein om zijn eigen emoties te begrijpen. Iets wat hij graag wil lukt niet, of mag niet… hij wordt overvallen door een enorme vloedgolf van boosheid… tja en daarmee weet hij dus absoluut geen raad. Dus mept hij om zich heen of gilt of smijt met dingen. In feite zal zijn gedrag afhankelijk zijn van de situatie waarin hij zit, wie het dichtst bij hem is of wat hij toevallig in zijn handen heeft.

Wil je dit gedrag afleren?

Dan moet je rekening houden met de oorzaak van zijn gedrag. Hou bijvoorbeeld eens op een dag bij waardoor je dreumes nu zo verschrikkelijk kwaad wordt. Hoe laat is het dan, wat gebeurt er allemaal? Soms ontstaat zo’n driftbui namelijk steeds op hetzelfde moment. Bijvoorbeeld omdat je kind iets wil openmaken wat niet lukt, of omdat hij gewoon veel te moe is om te spelen en het tóch wil.

Heeft hij te veel speeltjes?

Het kan ook zijn dat een kind zoveel speeltjes om zich heen heeft dat hij niet meer kan kiezen en daar erg gefrustreerd van wordt. Heb je een beeld gekregen van zijn boosheid, dan kun je puur door de situatie praktisch te wijzigen soms al veel bereiken. Wordt hij gek van zijn speeltjes, geef dan maar één dingetje of twee dingen om mee te spelen. Is hij veel te moe als hij van alles gaat ondernemen, perk zijn mogelijkheden dan in, of stop hem gewoon even in bed. Of ga lekker met hem wandelen, zodat hij in de buggy wat kan indutten.

Leer hem wat de gevolgen zijn

Zie je eigenlijk geen systeem in zijn boze buien en is hij de hele dag door kwaad, dan zal hij moeten leren wat het gevolg van zijn woede is. Dat kun je bij een kleintje het beste doen door hem meteen uit de situatie te halen waarin hij zo kwaad werd. Probeert hij een laatje open te krijgen en is hij daardoor kwaad, til hem dan op en zet hem even in de box bijvoorbeeld. Daar mag hij boos worden als hij dat wil. Laat hem dan maar heel eventjes alleen woedend zijn. En kom na een minuutje kijken hoe het ermee staat. In het begin moet je dat heel erg veel herhalen. Want een kind leert, zoals al vaker is gezegd, door ervaring.

Misschien reageert hij op anderen

Heb je het gevoel dat zijn boosheid voornamelijk ontstaat wanneer er andere mensen bij zijn, bijvoorbeeld doordat je op bezoek bent, dan is het ook mogelijk dat je kind erg reageert op de aanwezigheid van buitenstaanders. Het komt voor dat kinderen dan wat meer op hun tenen gaan lopen, waardoor ze snel van hun stuk zijn. In zo’n geval is het goed om je kind een beetje te beschermen. Stel hem niet teveel bloot aan nieuwsgierige blikken. En blijf steeds een beetje bij hem, als hij bij vreemden is, zodat je meteen kunt ingrijpen als je aan ziet komen dat hij weer gefrustreerd wordt. Soms kun je hem dan al een beetje bijsturen, of je kind op de arm nemen en weglopen. Hij kan dan bij jou weer even wat veiligheid bijtanken.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind al aardig aan het ‘peuterpuberen’ is

In dat geval kunnen kinderen ook boos gaan worden als ze daarmee extra aandacht vangen. Weet je dat je kind heel snel boos wordt juist als er anderen bij zijn, dan kan dit dus meespelen. In dat geval is het ook zaak hem snel bij alle toeschouwers vandaan te halen wanneer hij kwaad wordt.

Loop even met hem naar de gang of naar buiten en laat hem daar lekker afkoelen. Ook dat moet weer vaak herhaald worden, wil een kind er van leren. Want oorzaak en gevolg kan een klein kind van veertien maanden nog niet gemakkelijk aan elkaar koppelen. Daar is heel veel tijd en ervaring voor nodig. Heb dus een beetje geduld met je dreumes. Hij moet nog veel leren, en van het grootste deel van de wereld snapt hij nog geen sikkepitje.