Opvoedingsvragen

Ik heb een praktisch Corona-probleem: het haar van mijn kind is te lang. (21 april 20)

Sinds Corona is onze kapper niet meer open en daardoor zit ik nu met het praktische probleem dat het haar van mijn zoontje wel erg lang begint te worden. Kan ik dat nu zelf gaan knippen of kan ik daar beter niet aan beginnen? Wie heeft tips?

We lopen tegen allerlei bijzondere problemen aan door de Corona-infectie en het niet naar de kapper kunnen is daar een van. Of je zelf de schaar in het haar van je zoontje durft te zetten is een besluit dat ik uiteraard niet voor je kan nemen. Als je het eng vindt dan kun je het nog een tijdje laten groeien natuurlijk. We weten ook niet wanneer de kappers weer open mogen gaan. Misschien horen we daar vandaag bij de persconferentie meer over.

Peuters hebben een eigen wil, ook als jij hun haar wil gaan knippen.

Er zijn overigens veel ouders die het haar van hun kinderen altijd al zelf knippen. Dat gebeurt uit verschillende overwegingen. Sommigen vinden het gewoon te duur om met een klein kind steeds naar de kapper te gaan. Anderen zijn bang dat hun kind zo angstig of boos wordt in de kappersstoel dat ze het haar liever zelf knippen. Peuters begrijpen ook niet zo goed wat je gaat doen als je met een schaar aankomt en kunnen dan meteen een driftbui krijgen. Want zij willen zélf willen bepalen wat er gebeurt.

Een speeltje, een filmpje, een bakje fruit… dat leidt de aandacht af.

Als je peuter driftig met zijn armen en benen begint te zwaaien wordt het natuurlijk gevaarlijk met die schaar in de buurt. Daarom worden ze meestal een beetje ‘en passant’ geknipt. Als je je kind in de kinderstoel zet en hem een speeltje geeft of een bakje fruit, of een tekenfilm opzet, dan is hij wat afgeleid en lukt het soms wel om het haar te knippen. Maar dat hangt uiteraard ook af van je kind. Als hij vrij rustig de dingen over zich heen laat komen is dat een stuk gemakkelijker dan wanneer hij voortdurend probeert uit de kinderstoel te klimmen.

Kleuters zijn bang om stuk te gaan als je gaat knippen.

Bij kleuters kun je te maken hebben met een heel ander probleem. Zij zijn groot genoeg om te weten dat ze rustig moeten blijven zitten. Maar kleuters zijn enorm trots op hun lichaam en alles wat ze kunnen en zij kunnen bang worden dat ze stuk gaan als jij met de schaar aankomt. Je ziet dat ook bij kleine wondjes. Een kleuter kan bij een piepklein schrammetje al angstig roepen dat hij ‘leeg bloedt’. En ook bij het haren knippen kan een kleuter bang zijn dat hij kapot gaat of zijn haar nooit meer terug krijgt. Overigens kan die paniek snel weer weg zijn wanneer je kleuter wordt afgeleid. Ook voor deze leeftijd kan afleiding in de vorm van een filmpje of een spelletje goed werken.

Hoe knip je je kind? Kijk op YouTube.

Op internet zijn verschillende aardige sites met tips en adviezen over hoe je eigenlijk de haren moet knippen zonder dat het een ‘bloempotkapsel’ wordt. Dus de technische kant van de zaak. Er staan ook filmpjes op YouTube van ouders die laten zien hoe zij hun kind bezig houden terwijl ze onderwijl het haar knippen.

https://nl.wikihow.com/Het-haar-van-een-peuter-knippen

https://www.youtube.com/watch?v=g4agZKsux1Q

https://www.youtube.com/watch?v=onKR5OS13zU

https://www.youtube.com/watch?v=p9M1NxoFzzc