Opvoedingsvragen

Imiteergedrag

Mijn dochtertje van 16 maanden heeft al een behoorlijk eigen willetje. Omdat ze soms expres met dingen gooit als ze haar zin niet krijgt geven we haar soms een tik op de vingers. Nu sprak ik haar tijdens het eten streng toe omdat ze weer dreigde met iets te gaan gooien en stak mijn hand uit om het alvast op te kunnen vangen. Ze haalde uit en gaf mij toen een tik op mijn vingers. Ik moest innerlijk wel een beetje lachen, maar schrok ook. Want hoe maak ik haar duidelijk dat het toch niet de bedoeling is dat ze haar moeder een tik op de vingers geeft?

Kleine kinderen imiteren hun ouders in alles

Daar loop je nu tegenaan. Wat je dochtertje doet is dus niets anders dan jou nadoen. Op die manier leert ze en oefent ze. De beste manier om haar duidelijk te maken dat ze niet mag slaan is het daarom zelf ook niet meer te doen. Anders blijf je toch dat voorbeeld geven. Overigens wil dat niet zeggen dat ze meteen zal stoppen met slaan nu ze het eenmaal heeft ontdekt. Want kleine kinderen herhalen hun gedrag meestal heel vaak.

Vooral nieuwe gedragingen proberen ze op allerlei manieren uit

Wat dat betreft kun je het beste één reactie bedenken die je altijd geeft wanneer ze zich op een manier gedraagt die jij niet goed vindt. Of ze nu met blokken gooit of je een mep verkoopt, jij doet altijd hetzelfde. Bij kleintjes helpt het beste om ze eventjes weg te zetten.

Haal ze kortdurend uit de situatie die tot het negatieve gedrag leidde

Geeft ze je een mep, sla dan niet terug, maar pak haar op en zet haar eventjes weg. Of loop zelf even uit zicht. Op die manier maak je duidelijk dat je het gedrag niet goed vindt, én er verder geen extra aandacht aan besteedt. Als je dit telkens weer herhaalt leert ze vanzelf dat slaan geen leuke gevolgen heeft.

Bovendien heb je hiermee ook een aanpak gekozen die van jou als ouder geen boeman maakt. Want dat risico loop je toch wanneer je een tik op de vingers blijft geven. Een tik doet nu eenmaal pijn. En kleine kinderen schrikken ervan als hun ouders hen pijn doen. Jij als ouder bent namelijk de veilige haven.