Opvoedingsvragen

Het is lastig om vol te houden

Mijn dochter (17 maanden) wordt al sinds de geboorte een paar keer per nacht wakker. Ik weet dat dit komt omdat ik haar altijd uit bed haalde. Haar wat water of melk gaf en dan in slaap wiegde. Sinds een paar weken wordt ze al heel vroeg in de ochtend wakker en weigert te slapen. We zijn sinds twee dagen begonnen met de Kiekeboe-methode en dat ging heel goed! Tot vanmorgen: ze werd weer om 05.00 uur wakker en ik heb haar tot 06.30 uur elke 5 min een aai over de bol gegeven. Uiteindelijk heb ik haar toch maar uit bed gehaald. Had ik haar er dan toch om 05.00 uur uit moeten halen? Ik ben bang dat het nu weer helemaal mis is en ik voel me meteen weer onzeker en vraag me af of ik het wel vol kan houden…

Gewoon doorgaan!

Je doet het prima. Je dochter is je aan het testen en dat testgedrag duurt gewoon even. Kleine kinderen moeten aan nieuwe regels wennen door dit voortdurend te ervaren, te ervaren en nog eens te ervaren. Als je je dochtertje om vijf uur uit bed gehaald had, dan geef je haar de boodschap dat het om vijf uur ochtend is. Daardoor wordt ze morgen en overmorgen en de dag erna ook om vijf uur wakker, of misschien nog wel een beetje vroeger.

Een klein kind voelt niet automatisch aan dat de dag om half 7 begint

Een klein kind vindt dat de dag begint als ze wakker wordt, of als mama binnenkomt. Je bent haar nu aan het leren dat er een verschil is in aandacht tussen nacht en dag. En dat je ’s avonds en ’s nachts in je bed blijft, en ook ’s morgens vroeg. Net zolang tot het officieel ‘ochtend’ wordt.

Focus op een duidelijk ochtendritueel

Het is het handigste als je de ochtend dan ook steevast op een bepaalde tijd laat beginnen en dat doet met een ochtendritueel. Vergelijkbaar met een avondritueel, waarin je altijd dezelfde dingen doet en dezelfde dingen zegt. Zorg vooral voor prikkels die met de zintuigen te maken hebben, zoals geluiden, licht, aanraking, etc. Je dochter gaat die prikkels dan sneller herkennen, en weet: als de gordijnen opengaan, of als het licht aangaat, of als mama hard zingend binnenkomt: ja dán mag ik uit bed! Je leert haar zo ook gaandeweg dat als die extra prikkels er niet zijn, dat mama wel binnenkomt soms, maar niets bijzonders doet. En dat je dus dan ook net zo goed nog wat door kunt slapen. Blijf overtuigd van je eigen aanpak, en ben je onzeker geworden, ga dan na of er sprake is van een blokkade die je in de weg zit.

Meer hulp nodig?

In de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ wordt uitgelegd hoe een blokkade kan werken en wat je eraan kan doen om je blokkades te herkennen en uit de weg te ruimen. Is er geen blokkade? Dan gewoon jezelf zeggen dat je de juiste aanpak hebt gekozen, en dat je het vol blijft houden. Niet bang zijn, niet onzeker zijn, gewoon ervoor gaan. Alleen dan ben je consequent en kordaat en laat je je kind zien dat de regels ’s nachts altijd hetzelfde zijn. En daardoor kan zij hier aan gaan wennen. Veel succes!