Opvoedingsvragen

Kieskeurig ventje

Onze zoon van 1 jaar doet soms moeilijk tijdens het eten. Hij is veel kieskeuriger geworden, wat een natuurlijke ontwikkeling is, maar hij moet natuurlijk ook nog wel iets binnenkrijgen. Hij begint vaak goed te eten, maar na een paar happen begint hij te treuzelen en verandert het in een strijd. Dit wil ik vermijden, want eten moet nog wel leuk blijven. Is het omdat hij niet met lepel wilt eten misschien? Met de handen gaat het wel namelijk. Moet hij misschien ervaren hoe het is om honger te hebben, of snapt hij dan nog niet?

Rond het eerste jaar zijn dreumesen eindeloos aan het experimenteren. Daarbij herhalen ze ook vaak hun handelingen. En dat is ook goed, want door de herhaling leren ze veel. Je kunt een klein kind nog niet vertellen hoe iets gaat. Hij moet het ervaren, en daarna herhalen herhalen herhalen. Net zolang tot het in hun ‘systeem’ zit ingebakken. Dat gaat met lopen, praten, spelen zo. En dat gaat met eten ook zo.

Op dit moment is je zoontje moeilijk aan het doen met het eten, omdat hij aan het ontdekken is wat er gebeurt als hij zijn mond dicht houdt. De eerste happen geven hem waarschijnlijk net zoveel voldoening dat zijn hongergevoel verdwenen is. En dan is het tijd voor het oefenen en spelen. Spelen met eten, en spelen met mama.

Hij is heel geïnteresseerd in jouw reactie wanneer hij niet wil eten. Let er dus op wat jij zelf doet op het moment dat hij gaat de strijd aan gaat. Doe je telkens iets anders? Dan blijft je zoontje eindeloos doorgaan met zijn gedrag, want hij ziet steeds iets nieuws gebeuren. Zijn experiment is dan nooit klaar. Zorg dus dat je een standaard reactie geeft wanneer hij niet meer wil eten. Het is helemaal geen gek idee om te stoppen zodra hij begint te huilen of op een andere manier gaat weigeren.

Zo leert hij niet direct wat het is om honger te hebben. Maar hij leert wel wat jouw reactie is als hij weigert. Dit gedrag moet je zeker drie weken volhouden wil je zoontje uit ervaring leren wat er gebeurt. Na die drie weken is het voor hem duidelijk en zal hij stoppen met zijn gedrag. Want dan is het niet experiment niet meer interessant. Maak je overigens geen zorgen over zijn hongergevoel. Want de kans is zeer groot dat hij pas start met zijn experiment als hij geen honger (meer) heeft.

Overigens: dat je kind wel met zijn handen wil/kan eten is ook normaal voor zijn leeftijd. Hij moet nog leren waar een lepel voor dient, en hij moet leren met zo’n apparaat om te gaan. Los daarvan zijn eenjarigen nog erg bezig met uitvinden wat ‘voedsel’ eigenlijk is.

Ze willen het niet alleen proeven, ze willen het ook voelen. Je kunt je zoon daarbij helpen door hem bijvoorbeeld een klein beetje eten te geven dat hij met zijn handjes mag eten. Hij kan dan ervaren hoe het plakt, hoe het geplet kan worden… en al die leermomenten samen zorgen ervoor dat het uiteindelijk ook opgegeten kan worden. Volwassenen zijn wat dit leren betreft precies hetzelfde. Als wij bijvoorbeeld op de markt lopen en een stof moeten uitzoeken, gaan we ook altijd eerst voelen. Onze tastzin geeft namelijk meer informatie dan de ogen alleen.