Opvoedingsvragen

Ze ligt in bed te spelen

Mijn dochter (13 maanden) is klaar wakker midden in de nacht. Ze ligt dan te spelen en te lachen. Maar ze gaat pas na een paar uur weer slapen. Een speentje geven helpt niet. Ze gaat voor de rest ook niet huilen of zo. Wat kan ik eraan doen dat ze ’s nachts gewoon verder slaapt? Ze slaapt overdag ook al heel kort. 

Veel kinderen vertonen na een jaar ineens een ander slaapritme

Ze hebben niet meer zoveel slaap nodig als toen ze baby waren. Bovendien beginnen ze in de gaten te krijgen dat ze zichzelf wakker kunnen houden als ze dat willen. De meeste kinderen blijven wakker en beginnen te huilen om jouw aandacht te krijgen.

Je kunt een kind dan weer afleren om wakker te zijn door je aandacht ’s nachts tot een minimum te beperken. Je kind moet zich wel veilig voelen natuurlijk, maar ze moet ook leren dat er ’s nachts geen extra activiteiten zijn, en dat het dus de moeite niet waard is om wakker te worden.

Je dochter huilt niet als ze wakker is

Maar je gaat er toch regelmatig heen. Bijvoorbeeld om een speentje te geven. Bouw die aandacht in ieder geval af. Want dan zal die factor niet meer meespelen bij het wakker worden. Geef dus geen speentje meer, en ga alleen kijken wanneer je kind begint te huilen. In de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ kun je meer lezen over een gerichte aanpak als je kind ’s nachts slaapproblemen heeft.

Hoe zorg je ervoor dat je dochter ’s nachts gewoon verder slaapt?

Dat is bij een kind dat ’s nachts niet huilt of roept een lastige zaak. Een kind is de baas over zijn eigen lichaam. Je kunt een kind wel laten weten dat je geen extra aandacht geeft in de nacht. Maar je hebt als ouder geen directe invloed op het slapen zelf.

Als jouw kind besluit dat het leuk is om ’s nachts wakker te zijn, dan is dat haar keuze. Je schrijft dat ze overdag ook weinig slaapt, dus de kans bestaat dat ze niet veel slaap nodig heeft en haar behoefte aan nachtrust grotendeels in de avond krijgt. Tegen een uur of twee zijn sommige kinderen gewoon ‘klaar’ met slapen.

Je hebt dan twee opties

Of je accepteert dat ze wakker is, maar laat haar met rust. Met andere woorden, je laat haar spelen, en je doet bij wijze van spreken oordoppen in zodat je zelf door kunt slapen. Of je neemt genoegen met een korte nacht, maar wel op een tijdstip waarop jullie ook slapen. In dat geval kun je haar nacht verschuiven, door haar wat later naar bed te laten gaan.

Wanneer je het slapen gaan bijvoorbeeld elke avond tien minuten verschuift wordt de nacht langzaamaan wat later gestart. Een ‘truc’ kan ook zijn om je kind wel op tijd naar bed te brengen, maar haar nadat ze drie uur geslapen heeft weer even wakker te maken. Dan is haar nacht nog niet begonnen. Krijgt je kind nog een laatste fles in de avond dan wil dit nog wel eens een goed moment zijn. De nacht begint dan pas na die laatste fles echt. Met deze truc slapen kinderen soms wel door tot in de vroege ochtend. Maar het is een truc.