Opvoedingsvragen

Krijsen en bonken

Mijn zoon van 15 maanden heeft vanaf zijn 6e maand periodes dat hij slecht slaapt. Hij wil ’s middags en ’s avonds niet naar bed. Als hij eenmaal slaapt is het goed, maar .. het in slaap vallen is een probleem. Hij krijst en bonkt soms zo hard dat hij blauwe plekken krijgt op z’n hoofd, wat me erg beangstigd. Nu lees ik dat ik hem moet laten bonken of een campingbedje neerzetten. Ik denk dat ik voor het laatste zal kiezen, maar ik vraag me af of een kind dat in de middag niet wil slapen wel echt moet slapen? Kan hij dit niet beter overslaan? In de hoop dat hij in de avond zo moe is dat hij slaapt en vooral snel in slaap valt zonder dat hij de frustratie voelt van het alleen zijn en het moeten slapen. Dit scheelt een berg energie op de dag voor beiden. Onze zoon slaapt (ivm ruimtegebrek) op onze kamer. Over een maand krijgen we er een kleintje bij. Ik zie wel op tegen het slapen in combinatie met de baby die komt. We zijn nu al aan het puzzelen hoe dat moet. Vermoeidheid slaat langzaam toe en we hopen dat dit probleem een oplossing kan krijgen. Ik was al bij een homeopaat maar dat heeft niet echt geholpen. Mijn enige oplossing op dit moment is om hem in de middag wakker te laten blijven. Kan dat kwaad?

Misschien heeft je dreumes minder slaap nodig

Om met het laatste te starten: nee natuurlijk kan het geen kwaad om te proberen hem in de middag wakker te laten blijven. Bij oudere kinderen is dat vaak een methode om te kijken of ze het slaapje over kunnen gaan slaan. Je ziet bijvoorbeeld dan oudere peuters de ene dag wel ’s middags slapen en de volgende dag niet. Je kunt dat natuurlijk ook bij je dreumes proberen.

Maar ik wil je wel waarschuwen dat je kindje nog erg jong is

De meeste dreumesen hebben de slaap ’s middags nog nodig omdat ze het niet de hele dag ‘redden’. Wat er dan gebeurt als je het middagslaapje gaat overslaan is dat je een kind hebt dat rond een uur of vier, vijf héél chagrijnig wordt omdat hij eigenlijk te moe wordt. Maar daarna trekt zo’n kind weer bij, en tegen zeven uur is hij weer helemaal wakker. En dat betekent vaak dat een kind dat ’s middags slaap nodig heeft maar niet slaapt in de avond ook nog steeds problemen met slapen kan hebben. Maar je kunt natuurlijk best uitproberen of dat voor jouw kindje geldt of niet. Ieder kind is uniek en heeft een eigen slaapbehoefte. Het komt ook geregeld voor dat kinderen bijvoorbeeld sowieso weinig slaap nodig hebben. Deze kinderen worden voor het gemak ‘wakkere kinderen’ genoemd. Ze vechten voortdurend tegen de slaap, willen het liefst bij jou zijn overdag en alles meemaken. Is jouw zoontje ook zo ‘wakker’ dan kan hij het misschien inderdaad wel zonder middagslaapje stellen. Maar nogmaals, dat zul je zelf moeten ondervinden.

Neem contact op met een deskundige

Wat het bonken betreft denk ik dat het goed is om even met de huisarts te overleggen wat je het beste kunt doen. Als je het gevoel hebt dat je kind pijn in zijn hoofd en nekje heeft, is het altijd handig de huisarts even te laten checken of alles goed is. Dat zal waarschijnlijk wel, maar het is prettiger om daar zeker van te zijn. Het campingbedje is bij het bonken inderdaad vaak de slimste optie vanwege de zachte zijkanten.

Je maakt je zorgen omdat je zwanger bent

Wat me opvalt is dat je schrijft dat er een baby bij komt, en dat je bezorgd bent om het slapen van je twee kinderen straks. Ik kan me voorstellen dat het met het ruimteprobleem best lastig is op te lossen. En het is heel begrijpelijk dat je hoopte dat een homeopaat uitkomst kon bieden. Maar wat het lastige is bij energieke kleine kinderen, is dat ze heel goed aanvoelen dat jij graag wilt dat ze gaan slapen. Zeker als je hoogzwanger bent en vermoeid, en als je hoopt dat je kind gaat slapen… juist dan blijven kleine kinderen wakker. Puur omdat ze aanvoelen dat er bij jou op dat moment wat onzekerheid en misschien wel irritatie is. Want als je onzeker bent, vermoeid of geïrriteerd dan geef je altijd meer aandacht dan wanneer je kordaat reageert. Ik zou je willen aanraden om wat dat betreft goed te overleggen met je partner hoe jullie het slapen van je kind gaan aanpakken en daar dan ook heel consequent in te zijn.

Bestel de slaapbrochure

Vraag de slaap brochure ‘Slaapproblemen de baas’ aan. Dat kan je echt op weg helpen en vooral je helpen een besluit te nemen over de aanpak van je zoon.