Opvoedingsvragen

Ze gaat krijsend naar bed

Mijn dochter van 16 maanden begint sinds een paar dagen enorm te krijsen als ze naar bed moet. Ze geeft dan ook niet op. We komen om de 5 minuten bij haar kijken en zeggen dan kort en duidelijk dat ze lekker moet gaan slapen en dat we zo weer komen kijken. Ik dacht dat het door kiezen kwam maar inmiddels denk ik meer aan verlatingsangst. Overdag hangt ze ook veel meer aan ons dan normaal. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Vooral gewoon doorgaan met waar jullie mee bezig zijn. Het zou inderdaad best verlatingsangst kunnen zijn want kinderen van haar leeftijd krijgen daar soms al een beetje mee te maken. De wereld is zo groot en spannend aan de ene kant, maar af en toe voelt een dreumes zich dan plotseling heel klein en verloren. En dan wil hij het liefst papa of mama zien.

Jullie gaan daar heel goed mee om. Je gaat telkens even bij haar kijken en je zegt dat ze dan moet gaan slapen en dat je weer komt kijken. Daarmee geef je voldoende veiligheid, en tegelijkertijd geef je ook de boodschap dat ze in haar bedje moet blijven. Het lijkt nu misschien of het niet goed loopt, omdat ze zo’n kabaal maakt. Maar dat is alleen maar ‘testgedrag’ van haar. Ze is gewoon blij als ze je ziet en wil dan uit bed en mee naar beneden.

Jij bent haar aan het leren dat je wel komt, maar dat ze niet mee naar de huiskamer mag. En dat muntje is bij je dochtertje nog niet gevallen. Dat kan ook nog wel even duren. Kinderen leren door ervaring. Elke keer dat je komt herkent ze de situatie weer even, maar steeds moet ze ook nog even testen of je meent wat je zegt. En dat betekent dus dat ze telkens flink protesteert. Misschien wordt haar boosheid zelfs erger en erger. Puur om te testen.

Blijf dus standvastig doorgaan, ga je aanpak niet uitbreiden, want als je meer gaat doen, dan gaat ze ook meer verwachten. En ze moet juist nog leren dat je altijd hetzelfde reageert. Je doorkruist je eigen aanpak dan. Blijf dus doorgaan met je standaard aanpak. Ze zal er drie weken lang heftig op kunnen reageren. Maar dan is haar eindelijk duidelijk geworden dat je meent wat je doet en zegt. En dan is het goed voor haar.

De grens is duidelijk, ze weet waar ze aan toe is. Dat je weggaat… maar altijd weer terugkomt. En daarmee is haar verlatingsangst ook meteen een stuk minder geworden. En dan zal ze gaan slapen!