Opvoedingsvragen

Ze kruipt niet

Wij hebben een dochtertje van 18 maanden die als ze op de grond zit niet omhoog kan komen, ook niet bij de tafel of bank, stoel noem maar op. Wel kan ze zelf lopen, maar ze heeft nooit gekropen. Als ze valt of op haar bibs terecht komt, dan is het gebeurd en komt ze niet overeind, hoe we ook stimuleren om haarzelf op te trekken. Ze komt niet op de knietjes. Is dit normaal of moeten we ons zorgen maken? We oefenen wel veel maar als het niet lukt laat ze het erbij.

Waarschijnlijk heeft je dochtertje op de een of andere manier de tussenfase tussen zitten en lopen overgeslagen, waardoor ze niet snapt hoe ze uit zithouding rechtop kan komen te staan. Daarvoor moet je ook je lichaam op allerlei manieren leren kennen. Je moet ontdekken dat je knieën kunnen buigen, dat je op je handen kunt steunen, dat je allerlei interessante bewegingen met je lichaam kunt maken.

Je dochtertje weet dat nog onvoldoende, en waarschijnlijk heeft ze ook nog onvoldoende vertrouwen in haar lichaam om gewoon maar iets uit te proberen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de ontwikkeling zo verloopt, omdat een kind tijdens het kruipen en optrekken ook belangrijke ervaringen op kan doen.

Als pedagoog kan ik geen uitspraak doen of jullie je zorgen moeten maken en of je kind extra begeleiding in de vorm van fysiotherapie nodig heeft of niet. Maar kennelijk zijn jullie bezorgd anders zou je geen email sturen naar de website www.opvoedingsvragen.nl. Daarom raad ik jullie aan om het een en ander eens door te spreken met de huisarts. Leg je zorgen voor. De huisarts kan jullie kind onderzoeken en gericht advies geven.