Opvoedingsvragen

Mijn zoon slaapt te kort

Mijn zoontje is één jaar. Hij heeft nu al tien maanden het ritme om ’s nachts elke 1-2 uur wakker te worden. Hij drinkt overdag nog vaak (borstvoeding) en wilde tot voor kort ’s nachts wel zes keer drinken. Ik ben toen gaan troosten zonder borst in de hoop dat hij wat langer zou gaan slapen. Hij mag ’s nachts na 04.00 uur weer drinken. Troosten ging in het begin niet maar na een week troost ik hem met een aai over zijn bol en dat gaat prima. Hij slaapt nu meestal twee uur dus er is wel wat verbetering. Mijn zoontje gaat om 19:15 uur, na een lange voeding, naar bed. Hoe leren we hem langer te slapen? Ik zou zo graag weer een keer minimaal vijf uur slapen.

Je zoontje is er aan gewend om korte periodes te slapen

En daarna aandacht van jou te krijgen. Voor hem is dat geen probleem, maar voor jou wel. Je schrijft dat je niet voldoende slaap krijgt. Een klein kind zal zijn gedrag niet zonder meer veranderen als hij tevreden is met hoe het gaat. Je schrijft dat je de borstvoeding ‘s nachts bent gaan afbouwen en dat dit wel goed gaat. Je zoontje is dus al aan het wennen aan een andere aanpak.

Ga voor jezelf na wat je wilt bereiken en zet dat als je doel neer

En beschrijf daarna voor jezelf wat je op dit moment allemaal nog doet in de nacht als hij wakker wordt. Hoe meer je doet, hoe meer stapjes je moet nemen om de aandacht die je ’s nachts geeft af te bouwen. Als je om de paar dagen weer iets minder aandacht geeft werk je heel gestaag naar je doel toe. Je kind krijgt in die tijd ook de kans om te wennen aan steeds een beetje minder aandacht. Je leert hem daarbij niet om langer te slapen, maar je kind zal zelf besluiten langer te slapen als het niet meer interessant genoeg is om ‘s nachts wakker te worden.

Je schrijft dat je zoontje ‘s avonds om kwart over zeven gaat slapen

Kijk hoelang hij in de avond achter elkaar slaapt. Als hij in de avond langer dan 3,5 uur slaapt, dan heeft hij daarmee al een groot stuk van zijn nacht gehad wanneer jij zelf gaat slapen. En dat geeft vaak een probleem tussen ouders en kinderen. Je kunt zijn ritme iets meer op jouw ritme laten aansluiten als je hem zijn laatste avondvoeding (als hij die nog krijgt) dan niet later dan een uur of 10 in de avond heeft. Dan begint zijn echte nacht pas daarna.

Heb je meer steun nodig bij het aanpakken van het slapen?

bestel dan onze brochure ‘Slaapproblemen de baas’ via de website. Je kunt deze downloaden, maar ook een papieren versie bestellen.