Opvoedingsvragen

Moet ze stoppen met de speen?

Onze dochter is 13 maanden. Ze gebruikt tijdens het slapen (overdag en ’s nachts) een fopspeen. Als ze met de speen in slaap valt, houdt ze deze in gedurende de hele nacht. We proberen wel eens als ze slaapt de speen uit haar mondje te halen. Ze wordt dan meestal binnen een uur wakker en komt niet in slaap zonder de speen. Is het nadelig voor het gebit of de spraak als ze de hele nacht met de speen in haar mond slaapt? En wat is een goede leeftijd en manier om de speen af te wennen?

Een speen biedt veiligheid

Jonge kinderen hebben het zuigen soms nog nodig om zich veilig en rustig genoeg te voelen om in slaap te vallen. Wat jullie doen is op zich prima. Je kunt geregeld blijven testen of ze haar speen nog echt nodig heeft. Het is goed dat jullie haar het speentje zo snel mogelijk willen afwennen, maar als je te vroeg stopt en je kind de zuigbehoefte nog sterk heeft, dan kan je kind overgaan op de duim of op vingers. En dan ben je in feite verder van huis.

Het afwennen van een duim gaat veel moeilijker dan het afwennen van een speentje

Bovendien kan een kind dan ook overdag gaan duimen, omdat je nu eenmaal een duim niet kunt wegnemen. De nadelen van het speentje zijn er natuurlijk wel voor het gebit en de spraak. De risico’s zitten daarbij in het mond-ademen en in de vervorming van het gebit. Wanneer je geregeld bij je kind kijkt als hij slaapt kun je zien of ze door haar mondje ademt. In dat geval is het het handigste om haar mondje dicht te doen terwijl ze slaapt. Dit doe je door haar onderkaakje zachtjes naar boven te duwen.

Zorg verder dat je kind niet overdag voortdurend op het speentje zuigt

Laat haar uit een beker drinken in plaats van uit een zuigfles bijvoorbeeld. Daarvoor moet ze haar mondspieren goed gebruiken. Tandartsen geven vaak aan dat het goed is de speen af te wennen voordat het kind vier jaar wordt en in ieder geval voordat het vaste gebit doorkomt. De schade die een speen daarbij veroorzaakt aan het gebit is veel minder groot dan die van het duimen. Overleg anders even met jullie eigen tandarts wat zijn/haar advies is.