Opvoedingsvragen

Mijn dreumes is overdag zo snel moe en huilerig

Mijn dreumes van 16 mnd. is na 1.5 uur moe en wordt huilerig. We hebben alle onderzoeken gehad maar er schijnt medisch niets aan de hand te zijn. ’s Nachts slaapt hij ook niet en houdt de boel wakker. We maken ons zorgen dat er toch iets is wat we over het hoofd zien.

Het is heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het gedrag van je dreumes. Je verwacht dat een kind van bijna anderhalf overdag langer actief kan zijn en met zo’n twee slaapjes overdag toe kan. Ik vind het dan ook heel logisch dat je naar de arts bent gegaan om te laten uitzoeken of er een medische reden te vinden is.

Het lijkt of het dag- en nachtritme omgekeerd is.

Omdat je schrijft dat je kind overdag snel moe en huilerig is, maar ’s nachts niet slaapt, maak ik op dat er misschien sprake zou kunnen zijn van een omgekeerd dag- en nachtritme. In dat geval is een kind ’s nachts soms klaarwakker of wordt geregeld wakker, waardoor hij wat slaap tekortkomt. Maar dat wil hij dan overdag weer inhalen. Ik kan me voorstellen dat dit voor jullie op dit moment een slopende situatie is. Overdag je dreumes steeds moeten troosten en ’s nachts met een wakker kind zitten en zelf niet kunnen slapen.

Voor ouders is het heel vermoeiend elke nacht wakker te zijn.

Je kunt een dreumes helpen om zijn slaapritme te wijzigen. Dat kun je doen door het dag- en nachtritme eerst goed in kaart te brengen. Wanneer is hij hangerig, wanneer eet en drinkt hij? Wanneer ga je hem naar bed brengen, slaapt hij in de avond al veel en is hij daarna wakker? Soms kun je al veel bereiken door wat te schuiven met het eet- en slaappatroon. Je kunt de situatie bespreken met het consultatiebureau. Misschien kunnen zij je adviseren over jullie dreumes. Je kunt ook zelf aan de gang gaan met een aanpak van het slaapprobleem.

Wat doe je ’s nachts als hij wakker wordt?

Wil je het zelf aanpakken, dan is het belangrijk om na te gaan wat er ’s nachts gebeurt. Ik verwacht dat als je kind ’s nachts beter doorslaapt, hij overdag wakkerder en minder hangerig zal worden.  Ga daarom ’s avonds en ’s nachts na wat je zelf doet als je dreumes wakker is en huilt. Ga je er naartoe? Wat doe je allemaal als je bij je dreumes bent? Haal je hem uit bed, geef je een schone broek, geef je wat drinken? Iedereen heeft zo zijn eigen aanpak, in de hoop dat je kind zo snel mogelijk weer in slaap zal vallen. Het lastige daarbij is echter dat een klein kind graag aandacht wil krijgen van zijn ouders, en als hij merkt dat je die geeft, wil hij heel graag dat het zo blijft. Dus misschien valt je kind even in slaap, maar soms zit er een innerlijk wekkertje in hem die ervoor zorgt dat hij al snel weer wakker wordt en weer wil dat je komt.

En de volgende nacht gaat het net zo.

Het is mogelijk om deze patronen te veranderen. Dat vergt wel doorzettingsvermogen en vooral ook inzicht in de situatie. En in je eigen rol in het geheel.  In feite helpt het het beste als je veiligheid geeft, dus wel even naar je kind toe gaat, maar ook saaiheid, dus niet te veel doet. Een standaard reactie met niet te veel prikkels. En reageer altijd op dezelfde manier, zeg hetzelfde en doe hetzelfde. Daarvan leert je dreumes dat hij veilig is, maar dat er ook geen extra aandacht wordt gegeven. Kinderen hebben zeker drie weken de tijd nodig om aan nieuwe regels te wennen. Via onze website kun je een brochure ‘Slaapproblemen de baas’ bestellen die je helpt om een goede aanpak te bedenken die het beste bij jou en je kind past en die jij ook drie weken kunt volhouden.