Opvoedingsvragen

Mijn dreumes slaapt overdag nog maar kort

Sinds kort slaapt onze dochter van 15 maanden overdag nog maar 2 x 40 minuten max. Het lijkt alsof ze geen cyclus meer aan elkaar kan koppelen. Altijd al een moeilijke slaper geweest maar hiervoor sliep ze wel 2 x een uur. Hoe kan dit zo plotseling veranderen? Op de opvang slaapt ze gerust 2 uur achter elkaar. Ook is ze rond 5.00 wakker en wil niet meer slapen. Ik denk dat dit juist komt door slaaptekort maar ik kan niks doen om haar slaap te verlengen. Ze is tussendoor zichtbaar moe en gaat daarom ook altijd rond 1800 naar bed. Is er een reden voor deze verandering in het slapen? Eerst werd ze overigens altijd om 6.00 wakker. Ook vroeg maar daar leef ik graag mee!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het slaapritme van je dochter is veranderd. Je vraagt je af waarom dit zo plotseling veranderd kan zijn. Snelle veranderingen gaan heel vaak samen met de ontwikkeling van kinderen. Als een dreumes bezig is met een ontwikkelingssprong bijvoorbeeld, dan kan het invloed hebben op het slapen of eten en ook op het gedrag. Kinderen kunnen dan tijdelijk even heel jengelig worden, of niet willen gaan slapen of veel wakker worden.

Sommige dreumesen hebben weinig slaap nodig.

Je schrijft dat je nu aan het zoeken bent naar het ritme, maar dat ze altijd wel een lastige slaper is geweest. Als je dat koppelt aan de ontwikkeling in de richting van de peutertijd, dan is het wel begrijpelijk dat ze nog minder wil slapen. Dreumesen kunnen wat dat betreft heel erg van elkaar verschillen. De ene slaapt bijna de hele middag en de ander is na een half uurtje al wakker.  Sommige kinderen willen ook zo graag overdag van alles meemaken dat ze tegen de slaap vechten of snel wakker worden.

Kinderen ontwikkeling zich erg snel en dat beïnvloedt het slaapritme.

Uit wat je schrijft maak ik ook op dat je wat zoekende bent naar het ritme van je dreumes. Je loopt daar als ouders bijna altijd achteraan. Is je kind net aan een bepaald ritme gewend, dan gebeurt er weer iets in de ontwikkeling en de boel veranderd weer totaal. Schrik daar niet van, het hoort erbij. Ik raad je aan om een week lang het ritme van je kind eens in kaart te brengen. Wanneer eet en drinkt ze, wanneer slaapt ze, wanneer vecht ze echt tegen de slaap en is ze jengelig? Als er iets in het eetschema verschuift, dan gaat het slaapritme daarin ook vaak mee. Je schrijft dat ze op de opvang zeker 2 uur slaapt.

Soms verschilt het slaapritme thuis van dat op de kinderopvang.

Vraag aan de leiding van de kinderopvang welk ritme van eten/slapen/spelen je dochtertje daar heeft. Ik weet niet hoe vaak je kind naar de opvang gaat, maar als ze bijvoorbeeld drie dagen bij de opvang in een bepaald schema slaapt en eet, dan is het handig om datzelfde schema ook thuis te hanteren. Het komt overigens vaak voor dat kinderen op de opvang beter slapen. Dat is soms de invloed van de regels van de hele groep, maar het heeft er ook vaak mee te maken dat ze zoveel meemaken op de opvang, dat ze daar erg moe van worden. En wat ook veel voorkomt is dat een dreumes die daarna thuiskomt dan als het ware ‘instort’ en niets meer wil. Ze zijn dan helemaal vol van alle ervaringen en dat wordt een beetje op jou afgereageerd. Daar is niets mis mee. Maar het is wel handig om te weten, want het kan ook thuis het slaapritme beïnvloeden.

Pas het schema langzaamaan, elke dag een klein beetje.

Tenslotte geef je aan dat ze slaaptekort lijkt te hebben, maar dat het je niet lukt om haar te laten slapen en ze heel vroeg wakker is in de nacht. Je geeft aan dat ze zo moe is dat ze rond 18.00 uur naar bed gaat. Ook daar zie je de invloed van het dag- en nachtritme. Als je dreumes in de avond al veel diepe slaap krijgt, dan heeft ze ’s avonds het grootste deel van haar nacht al gehad en is het begrijpelijk dat ze vroeger wakker wordt. Neem dus ook de avond in een schema mee. Als je elke dag het eten en drinken voor het slapen gaan steeds een paar minuten op schuift kun je geleidelijk aan je dreumes ietsje later in bed stoppen, en daarmee schuift de hele nacht mee op.

Sommige kinderen houden er een weekritme op na.

Tenslotte: er zijn kinderen die je als ‘wakkere kinderen’ gezien kunnen worden. Zij houden er eigenlijk geen 24-uurs ritme op na maar een weekritme of soms wel een tweewekelijks ritme. Ze willen graag alles meemaken en van alles doen en vechten tegen hun slaap, en slapen ook weinig. Maar een keer per week of per twee weken halen ze ineens de schade in en slapen bijvoorbeeld de hele nacht rustig door. Als je dan het idee hebt dat je slaapprobleem is opgelost, begint de wakkere periode weer. Dat is voor een kind helemaal niet erg, maar voor ouders is het wel fijn om te weten hoe dat slaapritme in elkaar zit. Want dan kun je daar rekening mee houden.

Mocht je behoefte hebben wat meer over slaapproblemen te weten, lees dat de andere vragen op deze site, of vraag de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ aan. Via onze website. Dat is een brochure waarmee je een gerichte aanpak kunt maken om de slaapproblemen op te lossen.