Opvoedingsvragen

Mijn peuter verveelt zich nu ze door Corona niet naar de speelzaal kan. Wat kan ik met haar doen? (11 april 20)

Mijn dochtertje was het gewend om met andere kindjes in de peuterspeelzaal te spelen en dat mist ze volgens mij nu. Ze vindt haar speeltjes niet meer leuk en lijkt zich steeds meer te vervelen. Ik weet niet goed wat ik daaraan kan doen.

Het is mogelijk dat je dochtertje de uitdaging die het spelen met andere peuters brengt inderdaad een beetje mist. En op de speelzaal zijn natuurlijk ook weer andere dingen om mee te spelen dan thuis. Aan het spelen in de groep kun je nu natuurlijk niet zoveel doen. Door Corona moeten we thuisblijven en daar hebben we ons aan te houden. Wat je wel kunt doen is wat andere activiteiten bedenken dan je tot nu toe deed.

Kliederen is leuk én nuttig voor kleine kinderen.

Als je peuter wat verveeld of juist gespannen is, zal ze waarschijnlijk veel behoefte hebben aan ‘sensopathisch’ spel, ofwel ‘kliederen’. Het woord kliederen klinkt wat negatief, maar het is een bijzonder goede manier van spelen die uitdaagt om emoties te uiten. Uitgangspunt bij sensopathisch spel is dat het om vervormbaar materiaal moet gaan, en dat kan variëren van klei of deeg dat je flink moet kneden tot ongrijpbare materialen zoals water, sop of modder.

Sensopathisch spel maakt emoties los.

Het mooie is dat ieder materiaal weer iets anders aan emoties kan losmaken bij een kind. Als je bijvoorbeeld in het warme zand ligt, kan dat je loom maken en je ziet vaak dat mensen terwijl ze liggen te zonnen het zand relaxed door hun vingers laten glijden. Hetzelfde kan gebeuren als je in een warm bad ligt. Aan de andere kant kan water ook actief maken. Als je in het zwembad springt, of door de golven rent word je vaak enthousiast, vrolijk en actief. Als kinderen in bad zitten merk je dat ook. Ze beginnen op het water te slaan om de spetters rond te laten vliegen. En dat maakt weer vrolijk.

Klei of deeg doet weer iets heel anders dan water of sop.

Materialen kunnen ook emoties losmaken bij kinderen die heel gespannen zijn of gefrustreerd. Klei of deeg kan ze dan helpen om die boosheid kwijt te raken. Daarom wordt sensopathisch spel veel gebruikt bij therapie. Als je flink tegen een bonk klei moet duwen of slaan om het in een vorm te krijgen, dan heb je daar je kracht bij nodig en daardoor kun je al je boosheid uiten. En dat gebeurt bij kleine peutertjes net zo. Als ze klaar zijn met op de klei of het deeg meppen kunnen ze zich beter ontspannen.

Eerst heel voorzichtig, en dan met twee handjes vol vingerverf.

Je ziet dit ook gebeuren bij het verven. Juist kleintjes moet je geen penseeltje en een klein blaadje geven, maar een groot stuk behangpapier en vingerverf. Ze beginnen vaak met een voorzichtig vingertje in het potje vingerverf, maar al snel worden dat twee vingertjes en daarna een handje en dan nog een handje en voor je het weet zitten ze vol enthousiasme tot aan hun ellebogen onder de verf en smeren het hele blad onder tot het een grote bruine massa is geworden. Heerlijk!

Varieer met het soort materiaal dat je je kind geeft.

Omdat de materialen allemaal net iets anders bij een kind losmaken is het goed om je kind steeds weer iets anders aan te bieden om mee te smeren en kneden. Voor je kind is alles een grote uitdaging, of het nu schmink op jouw gezicht smeren is, of crème op de tafel. Heb je niet echt iets in huis om mee te kleien of verven? Ga dan na wat je in je keukenkast hebt staan, want er zijn heel veel materialen te maken met wat je gewoon altijd al in huis hebt.

Met materialen uit de keukenkast maak je zelf klei of verf.

– Maak een sopje in een teiltje en zet je kind aan de afwas met plastic bakjes. Je zult al snel zien dat zij gaat gieten en spetteren, dus zet je kind wel op een plek waar dit geen kwaad kan. Andere uitdagende keukenspullen: vergiet, trechtertje, kannetjes etc.

– Maak speeldeeg met 3 kopjes meel, 1 kopje zout, een kopje water en een scheutje olijfolie. Je kunt er ook een kleurtje aan geven, bijvoorbeeld met wat bietensap of gele kurkuma. Meer ideeën vind je op deze site: https://jufmaike.nl/klei-maken-recept/

– Maak samen met je kind zelf vingerverf door 100 gram bloem, 100 ml koud water en 150 ml warm water door elkaar te mengen met twee eetlepels zout. Misschien moet je wat experimenteren met de hoeveelheden. Als het veel te waterig is voeg je iets meer meel toe. Als je alles door elkaar hebt gemengd kun je het verdelen over enkele bakjes en daar een kleurtje bij doen. Dat kan met kleurstof die je bij het bakken gebruikt, maar als je die niet in voorraad hebt, kan het ook met kurkuma, paprikapoeder etc. Kijk wat je in huis hebt. Laat je kind lekker meehelpen met roeren. Daarna kan zij er een schilderij mee maken. Zie voor een recept: https://www.flaironline.nl/thuis/zelf-vingerverf-maken/  of https://missgefreubel.wordpress.com/2011/11/05/koken-met-peuters-8-eetbare-vingerverf-edible-paint/

Je kunt hele kleintjes ook laten kliederen met eetbare vingerverf die je van Griekse yoghurt maakt met een kleurtje erdoor. Zie de site: https://babieskitchen.com/2016/06/27/diy-eetbare-vingerverf/

– maak je eigen bellenblaas voor je kind. Dat kan al met afwasmiddel (zonder citroen), warm water en suiker. Verhouding evenveel suiker als afwasmiddel, bijv. twee eetlepels van elk met een kop warm water. Veel informatie vind je hier: https://www.mizflurry.nl/2018/04/bellenblaas-maken-recepten-stokjes.html